Kosten bitumen dak/ roofing

In het verleden was het  zo dat je standaard koos voor dakpannen, maar tegenwoordig bestaan er heel veel opties om je dak goed te laten bekleden. Het materiaal hoeft niet heel arbeidsintensief te zijn bij het aanleggen, en ook zal er minder snel schade voorkomen bij de herfststormen die tegenwoordig ons land zo rijkelijk teisteren.  Eén van die mogelijkheden die al bij veel moderne woningen wordt toegepast is een bitumen dak ook wel roofing genoemd. Dit is dakbekleding die ook wel bekend staat als dakleer. Het wordt al standaard geplaatst op platte daken en uitbouwen, maar ook op puntdaken is het tegenwoordig geen enkel probleem meer om een bitumen dak te kiezen.

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakdekkers.

Wat kost zo’n bitumen dak

Op het moment dat je een bitumen dak wil gaan aanschaffen voor jouw woning zal je natuurlijk heel benieuwd zijn naar de prijs. We hebben daarvoor een indicatie waardoor jij kan berekenen hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn voor je dak.

Daarnaast hebben we voor jou gekeken of het nog mogelijk is om een nieuwe laag bitumen over je oude dakleer heen te laten plaatsen. Dit is een stuk voordeliger dan helemaal laten vervangen van de oude laag dakleer. Je moet er alleen aan denken dat dit niet altijd standaard mogelijk is. Je zal namelijk moeten kijken naar de draagkracht van je dak. Hier mag doorgaans een bepaald maximum gewicht op rusten. Overschrijd je dit maximum gewicht, dan kan je de stabiliteit van je huis ernstig in gevaar brengen.

Welke werkzaamheden betreft het Gemiddelde prijs per vierkante meter, inclusief de montage van het dak en inclusief de BTW Hoe lang is de levensduur van het dak
Plaatsen van een nieuwe bitumen dakbedekking over de oude dakbedekking heen Tussen 45 en 55 euro 25 jaar
Verwijderen van de oude dakbedekking en een nieuwe bitumen dakbedekking laten plaatsen Tussen 75 en 85 euro 25 jaar

Aan de hand van bovenstaand schema kan je ongeveer berekenen hoeveel jouw nieuwe bitumen dak je zal gaan kosten. Deze prijs is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren.

 • Als je handig bent. Op het moment dat jij al eerder een bitumen dak op je huis hebt gehad, en dat eventueel ook al bestond uit een aantal lagen dakleer, zal je moeten overgaan tot het vervangen van je oude dak. Dit verwijderen van je oude lagen dakleer kan je natuurlijk aan de specialist overlaten. Je zou echter – wanneer je daar handig mee bent – ook zelf de oude lagen dakleer kunnen verwijderen. Je moet daarbij wel oppassen dat je het onderdak niet beschadigt en dat je geen al te grote druk uitoefent op de draagconstructie van je dak. Wanneer je deze verwijdering zelf uitvoert scheelt je dat al snel een paar tientjes per vierkante meter.
 • Als je alles graag uit handen geeft. Ben je niet handig, en moet je oude dak worden vervangen omdat de draagconstructie anders een extra laag dakleer niet meer aankan, dan huur je een dakdekker in die het hele pakket werk voor jou uit handen neemt. Je bent er dan gelijk van verzekerd dat je geen schade zal krijgen aan je huis door lekkage omdat jij te onvoorzichtig je oude dakbedekking hebt weggehaald.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs

De prijs van een nieuw bitumen dak is afhankelijk van een aantal keuzes die jij maakt bij de aanschaf van een dak. We hebben deze voor jou op een rijtje gezet.

 • Keuze 1: vervangen of een nieuwe laag. Een dakconstructie kan een bepaald aantal lagen dakleer dragen voordat de stevigheid echt in het geding komt. Op het moment dat jij een nieuwe laag bitumen wil laten plaatsen moet je dus kijken of dit nog wel mogelijk is. Zo ja, dan scheelt dat een behoorlijk stuk in de prijs.
 • Keuze 2: welke soort bitumen kies je. Bitumen dak-bekleding is er in meerdere varianten. Je hebt goedkope soorten die erg snel beïnvloed worden door weersomstandigheden en daarnaast heb je duurdere soorten die elastischer zijn en daardoor ook langer goed blijven.
  De twee betere soorten zijn APP en SBS bitumen. APP is soepeler en weersbestendiger, en heeft bovendien een goede UV bescherming. Verder heeft het weinig onderhoud nodig.
  SBS is ook soepeler en weersbestendiger en heeft een UV bescherming. Daarnaast heeft deze dakbedekking een goede kleefkracht waardoor hij gemakkelijker aan te brengen is.
  Zowel APP bitumen als SBS bitumen hebben een heel lange levensduur, en het onderhoud wat eraan gepleegd moet worden is nagenoeg nihil. Dit in tegenstelling tot de goedkopere varianten bitumen. Deze moeten eigenlijk jaarlijks worden onderhouden wat ook weer kosten met zich meebrengt.
 • Keuze 3: ga je voor zelfklevend dakleer of voor dakleer met de brander. Het dakleer van tegenwoordig is er in heel veel varianten. Zo kan je kiezen voor een zelfklevende dakleer of voor de ouderwetse variant die met de brander moet worden vastgezet. Hoewel het zelfklevende dakleer goedkoper lijkt moet je erop letten dat het goed blijft aansluiten op je dak. De kleefkracht zal namelijk afnemen door de loop der jaren heen.
 • Keuze 4: kies je ervoor om je dak gelijk te laten isoleren. Op het moment dat je hele bitumen dak moet worden vervangen zou je kunnen kiezen om je dak gelijk te laten isoleren. Bij een plat dak is dit het handigste te doen vanaf de buitenkant. Veel mensen stellen deze isolatie uit omdat het verwijderen van het dakleer teveel werk is. Je hebt natuurlijk de vrijheid wanneer dat dakleer toch weg is om gelijk te isoleren. Je geeft even iets meer uit, maar je verdient deze dakisolatie gelijk weer terug doordat je energierekening minder hoog wordt.

Handige besparingstips

Een nieuwe dak-bekleding kan aardig in de papieren lopen. We geven dan ook graag een aantal handige besparingstips.

 • Doe een deel zelf. Het afvoeren van een oude bitumen dak-bekleding zit vaak inbegrepen bij de factuur van de dakdekker. Je kan er echter voor kiezen om dit zelf te doen. Dat scheelt weer op de totale kosten.
 • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

De snelste manier om te besparen op je dakbedekking is het opvragen van offertes. Met één druk op onderstaande button vraag jij snel en vrijblijvend meerdere offertes op via de mail. Op die manier bespaar je al snel tot 40 procent op je totale rekening.

Wat kost een dakwerker precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij dakdekkersbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.