Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten dakbedekkingDe prijzen die voor dakbedekking in rekening worden gebracht zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het materiaal waar je voor kan kiezen is bijvoorbeeld steeds gebaseerd op het type dakconstructie. Daarnaast zullen uiteraard ook de afmetingen evenals de vorm een invloed hebben op het prijskaartje. Veel mensen vinden het belangrijk dat de stijl van hun dakbedekking precies aansluit op de verwachtingen. Anderzijds spreekt het voor zich dat je niet graag wil dat je een fortuin dient te betalen voor het laten plaatsen van dakbedekking. Gelukkig is ook het beste van beide werelden combineren een mogelijkheid. Wij hebben de prijzen die voor de verschillende soorten dakbedekking in rekening worden gebracht alvast even voor jou op een rijtje gezet.

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale dakdekkersbedrijven.

Prijzen dakbedekking plat dak

Wanneer je over een plat dak beschikt zijn de mogelijkheden op vlak van dakbedekking een behoorlijk stuk beperkter dan wanneer je over een dak met een hellende constructie beschikt. In het geval van een plat dak kan je dan ook een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:

Type dakbedekking Gemiddelde kostprijs (per m2)
Bitumen Tussen 40 & 60 euro
EPDM Tussen 29 & 75 euro
Groendak Tussen 40 & 75 euro

Prijzen dakbedekking hellend dak

De meeste mogelijkheden op vlak van dakbedekking worden geboden voor daken die beschikken over een hellende constructie. Op dit vlak onderscheiden we verschillende zeer toegankelijke materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld niet alleen aan kunstleien, maar wat ook te denken van bitumenleien, natuurleien en bijvoorbeeld riet en zink? Wanneer je er nog niet helemaal uit bent welke van deze materialen het best aan je verwachtingen zullen voldoen zal de prijs misschien een doorslaggevende factor blijken. Omwille van deze reden hebben we de gemiddelde kostprijs van al deze verschillende soorten dakbedekking even voor jou op een rijtje gezet:

Type dakbedekking Gemiddelde kostprijs (per m2)
Kunstleien Tussen 30 & 65 euro
Bitumenleien Tussen 30 & 40 euro
Natuurleien Tussen 55 & 200 euro
Betonpannen Tussen 22 & 41 euro
Overzetdak Tussen 50 & 60 euro
Riet Tussen 90 & 95 euro
Kleidakpannen Tussen 32 & 65 euro
Zink Tussen 65 & 110 euro

Levensduur en prijs

Let op, een eveneens zeer belangrijke factor om rekening mee te houden bij het bepalen van het type dakbedekking is de levensduur waar het materiaal in kwestie over beschikt. Een dakbedekking van zink mag dan bijvoorbeeld wel vrij duur zijn, het feit dat ze een levensduur heeft van 125 jaar of meer maakt ze wel bijzonder duurzaam. De kans dat je tijdens je leven nog eens zal moeten investeren in nieuwe dakbedekking wordt op deze manier wel bijzonder klein. Kunstleien en bitumenleien zijn wat dat betreft met een gemiddelde levensduur van 25 jaar een stuk minder duurzaam. Een nieuwe investering op dit vlak behoort dan ook altijd tot de mogelijkheden.

Als je woning renovatie nodig heeft, of je bent een aan-, uit-, of bijgebouw aan het plannen, dan kom je geheid in aanraking met dakbedekking. Dit gedeelte van je huis is cruciaal voor het buitenhouden van vocht en het binnenhouden van warmte. Hier vind je de kosten van de verschillende soorten dakbedekking, de factoren die hier invloed op hebben en hoe je geld kan besparen op deze grote klus.

Het belang van dakbedekking

Goede dakbedekking heeft meerdere functies. Het laat de invloeden en vocht van het weer buiten, laat geen tocht door en houdt warmte van binnen in huis. Elk dak hoort zo gelegd te zijn dat regen en sneeuw niet naar binnen trekken en makkelijk weg kunnen lopen. En omdat het dak aan de buitenkant van het huis zit, zorgt een goed afgewerkt dak voor een completer uiterlijk van je huis en kan je de vraagprijs van je huis er mee vergroten.

  • Een dak met EPDM bedekking. EPDM is een afkorting voor Ethyleen, Propyleen en Di Monomeer en wordt ook wel synthetisch rubber genoemd. Deze bedekking is door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie vernoemd tot één van de meest ecologische opties van dakbedekking. Het is relatief goedkoop en gaat lang mee.
  • Een dak met bitumen bedekking. Bitumen wordt in België het meeste gebruikt op platte daken. Het is een vloeibaar materiaal dat uit ruwe aardolie wordt gehaald, is erg elastisch en water komt er niet doorheen. Het resultaat is niet erg anders dan EPDM, alleen is de levensduur een stuk korter.
  • Een groendak. Een groendak is een bedekking met planten. Dit kan een intensief groendak zijn, wat eigenlijk een daktuin is met bomen, groenten of struiken, of een extensief groendak dat meestal bestaat uit heide, vetplanten of mossen. De laatste heeft nauwelijks onderhoud nodig. Deze daken gaan lang mee en geven je huis een uniek uiterlijk. Ook werken ze isolerend zodat de warmte beter binnen zal blijven.
  • Een dak van leien. Leien zijn van oorsprong platte dakpannen gemaakt van lei, alleen tegenwoordig heb je ze ook in een kunststof variant. Deze stenen zijn anders dan dakpannen omdat ze voor een nagenoeg platte dakbedekking zorgen zonder reliëf. Ze gaan echter niet erg lang mee, na 25 tot 30 jaar moet je ze weer vervangen en bovendien zijn ze vrij prijzig om de leggen. Toch zijn ze erg in trek omdat ze je huis een ouderwetse en bijzondere uitstraling geven.
  • Een dak met dakpannen. Dakpannen zijn een zeer gangbare vorm van dakbedekking op hellende daken. Je kan dakpannen vinden van klei of beton. De voordelen van dakpannen zijn dat ze snel en relatief goedkoop kunnen worden gelegd. Bovendien gaan ze erg lang mee en vormen ze een ritmisch en strak geheel dat het uiterlijk van je huis ten goede doet.
  • Een dak met een overzetdak. De naam zegt het al, dit dak wordt over je huidige dak geplaatst en heeft als voordeel dat dit snel kan gebeuren en dat je dus nooit zonder dak komt te zitten tijdens de montage. Ook is het niet een dure optie en kan je dit dak al binnen een dag monteren. Er wordt een lattenframe over je huidige dak gemonteerd en hier wordt de nieuwe bedekking op bevestigd. Dit kan lei zijn, EPDM, golfplaten of bitumen. Nadeel is wel dat dit niet gemonteerd kan worden op een bestaand dak met dakpannen en dat je zo je oude dakpannen niet zou kunnen hergebruiken.
  • Een dak met rietbedekking. Rieten daken vind je niet veel meer, behalve op duurdere huizen of monumentale huizen. Vroeger was dit een goedkope optie, maar tegenwoordig kiezen veel mensen toch voor een andere meer praktische bedekking. Voor het leggen van een rieten dak heb je een specialist nodig die precies weet wat hij doet, omdat er anders kans is dat het riet toch water doorlaat. Maar als je voor een rustiek en origineel uiterlijk wilt zorgen, kan een rieten dak je huis een compleet andere uitstraling geven.

Kosten besparen op je dakbedekking

Het is niet heel makkelijk om kosten te besparen op je dakbedekking, omdat (tenzij je zeer ervaren bent in doe-het-zelf) je het niet zelf kan leggen en omdat het een klus is waar je geen kwaliteit in wilt leveren. Als je met een budget werkt kan je misschien wat hebben aan de volgende tips:

  • Hou het regionaal: kies een vakman uit de regio. Zo bespaar je op voorrijkosten, maar heb je ook iemand in dienst die precies weet bij wie hij moet zijn voor materialen en andere benodigdheden.
  • Kijk naar eventuele premies: het aanleggen van een groendak bijvoorbeeld kan worden gesteund door de overheid of je gemeente. Ook kunnen extra isolatiemaatregelen gebonden zijn aan premies. Zoek dit dus goed uit voordat je je dak bedekt zodat je een goede berekening kan maken wat betreft de totaalprijs. Misschien is een groene lening ook een optie.
  • Bereken alles: kijk naar levensduur, oppervlak, premies, arbeidskosten, alles en beslis zo wat de beste optie is voor jou. Een dak met 30 jaar levensduur is in principe twee keer zo duur als een soortgelijk dak met 60 jaar levensduur. Als je het geld hebt kan je dus beter investeren in de tweede.
  • Werk samen met de buren: misschien kan je korting krijgen van de dakdekker als de buren ook een nieuw dak nodig hebben.

Bespaar tot 40 procent met onze vergelijkingstool

Deze vrijblijvende tool kan je gebruiken om een aantal offertes te verzamelen van dakdekkers uit jouw regio. Je wordt nergens toe verplicht, maar met je locatie en dak specificaties kunnen wij je binnen een korte tijd voorzien van een overzicht wat de vaklui in jouw omgeving te bieden hebben.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?