Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je kijkt naar de levensduur van een pannendak kan je berekenen hoeveel jaar je ongeveer met een pannendak kan doen. Met een pannendak van kleidakpannen doe je ongeveer 50 jaar. Een dak wat na 30 jaar begint af te brokkelen kan dus nog prima worden gerepareerd, maar een dak wat er al ruim 50 jaar op zit zal aan vervanging toe zijn. Natuurlijk wil jij graag weten hoeveel je kwijt bent voor een nieuw pannendak wat bedekt is met kleidakpannen. We hebben dat dan ook voor je uitgezocht.

*Tip:

→ Vergelijk offertes en bespaar op de kosten. Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakdekkers.

Hoeveel kost een dak met kleidakpannen

De prijs van een dak met kleidakpannen hangt vooral af van de grootte van het dak. We hebben daarom voor jou gekeken naar de prijs per vierkante meter.

Type dakpan Levensduur van de dakpan Prijs per vierkante meter inclusief leggen en BTW
Kleidakpan 60 jaar Tussen 45 en 60 euro
Kleitegelpan 60 jaar Tussen 65 en 110 euro

 

We hebben twee soorten kleipannen voor je bekeken; de kleidakpan is meer gebogen dan een kleitegelpan. Een kleitegelpan kan in meer vormen worden gelegd en is platter. Hierdoor is deze behoorlijk duurder. Een aantal factoren beïnvloeden de prijs:

 • Als je handig bent. Wanneer je handig bent zou je zelf je oude dakpannen kunnen verwijderen waarna de dakdekker er nieuwe dakpannen voor in de plaats kan zetten. Je zou er ook voor kunnen kiezen wanneer je handigheid hebt met dakpannen om ze zelf te vervangen. Denk er dan wel aan dat de dakpannen elkaar goed overlappen en dat je in de juiste richting werkt. Ook zal je bovenaan en onderaan de dakpannen goed vast moeten zetten.
 • Als je het liever uitbesteedt. Wanneer jij het niet ziet zitten om zelf op je dak te klimmen huur je natuurlijk gewoon de dakdekker in. Deze zal in dat geval de hele klus voor jou uit handen nemen. Je weet dan zeker dat je garantie krijgt op de dakpannen en op de werkzaamheden van de dakdekker; een veilig gevoel.

Hoe is de prijs van kleidakpannen opgebouwd

De prijs van kleidakpannen wordt opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt wanneer jij je dakpannen koopt en een dak bestelt;

 • Keuze 1: Welke vorm heeft je dak. Een normaal hellend dak is eenvoudig aan te leggen. Je zou dit zelfs zelf kunnen doen. Je kan in dat geval de standaard kleidakpannen gebruiken. Deze hebben als grootste voordeel dat ze wat groter van maat zijn waardoor je sneller klaar bent.

Een speciale vorm dak heeft kleitegelpannen nodig die vlakker zijn en handiger zijn wanneer er een afwijkend model dak is.

 • Keuze 2: Wil je bescherming tegen mos en algen. De grootste vijanden van een pannendak zijn toch wel mos en algen. Dit is het rechtstreekse gevolg van vocht op je dak en het is dan ook zaak dat je dit weert wanneer jij je dak laat bekleden. Met een speciale coating maak jij je dak veel minder kwetsbaar voor mos en algen. Je kan er ook voor kiezen bij dak-reparatie om het mos te laten weghalen van je dakpannen om vochtproblemen te voorkomen.
 • Keuze 3: wil je extra isolatie. Veel mensen grijpen een nieuw kleipannendak aan om hun dak gelijk te laten isoleren. Wanneer de dakpannen zijn verwijderd kan aan de buitenkant een isolatielaag worden aangebracht waarna de kleidakpannen weer worden teruggeplaatst. Voor dit isoleren hoef jij niet de volle laag te betalen aan de dakdekker. Je betaalt over dakisolatie een BTW tarief van 6 procent en daarnaast kan je kijken of je nog meer subsidie of belastingteruggave kan krijgen.
 • Keuze 4: laat je alleen de oude kleidakpannen vervangen die ook echt kapot zijn. Echte kleidakpannen hebben een levensduur van zo’n 60 jaar. Het is dan ook niet nodig om ze allemaal te laten vervangen wanneer minder dan 50 procent van de kleidakpannen kapot is. In dat geval kan je volstaan met de oude kleidakpannen te laten vervangen die ook echt aan vervanging toe zijn. Dit scheelt een stuk op je totale factuur. In een later stadium kan je natuurlijk de rest van je kleidakpannen laten vervangen wanneer deze op hun beurt aan vervanging toe zijn.
 • Keuze 5: Laat je gelijk nieuwe dakgoten aanbrengen. Een dak met nieuwe kleidakpannen of nieuwe kleitegelpannen ziet er schitterend uit en kan er weer voor jaren tegenaan. Je zou je echter kunnen afvragen of het niet gelijk nodig is om nieuwe dakgoten te laten aanbrengen. In dit geval kan je kiezen voor een aantal soorten. De goedkoopste dakgoot is van PVC. Dit is een dakgoot die je voor een klein prijsje laat aanbrengen langs je huis. Je ziet echter ook gelijk dat je voor de goedkoopste optie hebt gekozen. De levensduur is gering en het resultaat is niet zo mooi als bij een ander materiaal.
  Kies je bijvoorbeeld voor een dakgoot van koper dan weet je zeker dat jouw dakgoot alleen maar mooier zal worden naar mate deze ouder wordt. Een dakgoot van zink kan je voor iets meer dan een dakgoot van PVC laten aanleggen maar het resultaat is betaalbaar en mooi. Helemaal fraai is het wanneer je er een houten omlijsting omheen koopt.

Praktische besparingstips

Een dak van kleidakpannen is een behoorlijke uitgave. We geven je dan ook graag een paar praktische besparingstips.

 • Is het verzekeringswerk? Een reparatie aan je kleipannendak ten gevolge van een flinke storm wordt nogal eens vergoed door je opstalverzekeraar. Je doet er in zo’n geval dan ook altijd goed aan om melding te doen van stormschade. Voor het zelfde geld kost het jou helemaal niets.
 • Werk samen met je buren. Moeten de kleidakpannen op jouw dak worden vervangen; dan is de kans groot dat dit bij je buren ook moet. Jullie zouden samen een dakdekker kunnen inhuren. Op deze manier betaal je maar één keer voorrijkosten, en daarnaast hoeft de dakdekker maar één keer zijn gereedschap te huren.
 • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

De handigste manier van besparen op je kleidakpannen is door het opvragen van offertes. Met één druk op onderstaande button vraag jij direct vrijblijvend een aantal offertes op waarmee jij je voordeel kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 40 procent dus tel uit je winst.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?