Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten dakpannen leggen prijs per m2Veel huizen in België hebben een dak met dakpannen er op. Deze zullen om de zoveel tijd vervangen moeten worden, omdat je dak schade heeft opgelopen, of omdat de levensduur ten einde loopt. Maar hoeveel kost het om dakpannen te laten leggen, wat zijn de factoren die hier invloed op hebben en hoe kan je geld besparen op de totaalprijs?

 

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse dakdekkers.

De voordelen van dakpannen

Dakpannen zijn de meest gebruikte dakbedekking in België en hier is een reden voor. Voor een relatief lage prijs per vierkante meter krijg je namelijk een kwalitatief zeer goede dakbedekking. Deze zal lang meegaan en is bestand tegen slechte weersomstandigheden. Ook zijn dakpannen erg brandveilig en kunnen ze snel worden geplaatst. Met dakpannen op je huis ben je dus optimaal beschermd.

De kosten van het leggen van dakpannen

De kosten van het leggen van nieuwe dakpannen op je dak hangt van een aantal factoren af. Zo is er het type dakpan, maar ook of  je besluit je dak tegelijkertijd te isoleren of te impregneren. Dit zal allemaal aan bod komen, maar hier eerst een tabel met de kosten per vierkante meter voor het leggen van dakpannen. Dit is inclusief montage en BTW.

Service Prijs per vierkante meter
Plaatsen van betonnen dakpannen €50 – €60
Plaatsen van keramische dakpannen €65 – €75
Plaatsen van dakpannen en isoleren €70 – €95
Plaatsen van dakpannen en impregneren €55 – €80

 

Het soort dakpan

Het soort dakpan dat je kiest kan afhangen van je budget, maar ook van wat je uiteindelijk van je dak verwacht en het uiterlijk waar je voor gaat. Je kan meestal kiezen tussen betonnen dakpannen en keramische dakpannen. De verschillen worden hier op een rij gezet.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen worden gegoten in plaats van gebakken. Het beton wordt in een mal gedaan en daar wordt het uitgehard. Daarna worden ze afgewerkt met een coating van een bepaalde kleur wat ze een glad oppervlak geeft en wat alg- en mosgroei tegen kan gaan. Je kan ook betonnen dakpannen zonder deze coating kiezen, maar dan heeft je dak een minder lange levensduur. De voordelen van betonnen dakpannen zijn dat ze financieel minder kosten dan keramische dakpannen en het leggen is ook goedkoper, omdat dit erg snel kan worden gedaan. Ze zijn ook milieuvriendelijker omdat de methode om ze te vervaardigen minder energie nodig heeft. Betonnen dakpannen veranderen niet van afmetingen in bepaalde temperaturen en ze zijn zwaar waardoor ze stevig op je dak blijven liggen.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn gemaakt van klei die wordt gewonnen uit Hollandse rivieren. Het is een perfect bouwmateriaal, omdat de voorraad onuitputtelijk is. Deze klei wordt in mallen in de juiste vorm geperst en daarna gaat het de oven in. Door ze op hoge temperaturen te bakken, worden ze een erg sterke en harde dakpan. De langste levensduur krijg je als de keramische pannen worden bedekt met een glazuurlaag. Deze gladde laag beschermt tegen algen- en mosgroei, maar ook tegen slijtage. Voordelen van keramische dakpannen zijn dus de lange levensduur die tot 100 jaar kan oplopen en omdat ze gelegd kunnen worden met een aantal hulpstukken waardoor zelfs de meest lastige daken geen probleem vormen.

Dakpannen vervangen en impregneren

Als je na vervanging er ook voor kiest om je dakpannen te laten impregneren, dan geef je je dak een nog langere levensduur. Tijdens het impregneren worden de dakpannen bespoten met een beschermende laag die waterafstotend is en die er voor zorgt dat mos en algen niet op je dak kunnen groeien. Als je keramische dakpannen gekozen hebt met een glazuurlaag, dan is impregneren overbodig. Maar vooral bij betonnen dakpannen die toch wat gevoeliger zijn voor begroeiing, kan het een goed idee zijn. Impregneren maakt de prijs van het leggen ongeveer €5 euro hoger per vierkante meter.

Dakpannen vervangen en isoleren

Als je al je dakpannen aan het vervangen bent, kan je ook overwegen om dakisolatie aan te leggen. De variant die net onder de pannen gelegd wordt, ook wel warm dak genoemd, is de meest effectieve manier om je dak te isoleren, en dit is een plek waar je erg veel warmte kwijtraakt. Je zal de extra kosten (ongeveer €20 per vierkante meter dak) snel terugverdienen op je energierekening, maar je hebt er wel het budget voor nodig om het aan te laten leggen. Gelukkig zijn er hulpmiddelen en subsidies op regionaal en landelijk niveau die je kunnen helpen je project te financieren. Als je hierin geïnteresseerd bent, kan je zoeken naar groene leningen en de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Ook zijn er vaak op regionaal niveau ook potjes aanwezig en je kan altijd gebruik maken van een verlaagd BTW bedrag op de arbeidskosten.

Geld besparen op je dakpannen

Al met al kunnen de kosten van je nieuwe dakpannen dus flink oplopen. Toch zijn er nog manieren waarop je geld kan besparen.

  • De juiste combinatie: misschien is het wel financieel het beste om betonnen dakpannen te kiezen zonder behandeling, maar die vervolgens de laten impregneren. Of kan je voor de duurste keramische pannen gaan, maar omdat deze zo lang mee gaan ben je uiteindelijk per jaar misschien minder kwijt.
  • Een dakdekker uit de regio: de voorrijkosten zijn natuurlijk minder als je een dakdekker kiest die bij jou uit de buurt komt, maar er zijn ook andere voordelen. Deze man heeft een professionele kennis van de regio en de juiste connecties.
  • Doe het zelf: dit is een lastig punt, want het leggen van de dakpannen kan lang niet iedereen zelf. Kan je dit wel, dan scheelt dat een boel arbeidskosten. Kan je dit niet, dan kan je wel met de dakdekker bespreken dat je hem helpt door voorbereidend werk te doen of door achteraf op te ruimen.

Vergelijk offertes en bespaar

Met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan je tot 40 procent besparen op de totaalprijs. Het enige dat we van je nodig hebben is je locatie en de specificaties van je klus zodat we doelgericht offertes kunnen regelen van dakdekkers bij jou in de buurt. Deze heb je binnen een korte tijd in je inbox zodat je deze kan vergelijken en een juiste beslissing kan maken wat betreft jouw specifieke klus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?