Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Eens in de zoveel tijd is het vervangen van je dak onontkoombaar. Dit is een dure en tijdrovende klus, maar zonder goed dak komt er vocht je huis binnen en heb je binnen de kortste keren grotere problemen. De keuze van een nieuwe dakbedekking kan afhangen van je budget, het soort dak dat je hebt, het oppervlak en het uiterlijk dat je aan je huis wilt geven. Hier kan je lezen welke keuzes je hebt qua dakbedekking, wat deze financieel betekenen en hoe je geld kan besparen op deze klus.

Waarom goede dakbedekking

Natuurlijk ziet een huis met hele en schone dakpannen er mooier uit. Als je dak aan het vervallen is, slaat dit meteen over op de rest van het huis. Dit is echter niet de belangrijkste reden dat een dak zo belangrijk is. Een dak beschermt je huis van de weersomstandigheden buiten, laat vocht en tocht niet door en werkt isolerend zodat de warmte die je stookt binnen blijft. Een nieuw dak voegt waarde toe aan je huis en zal de verkoop versnellen.

De kosten van de verschillende soorten dakbedekking

Bij het vervangen van je dak ga je nieuwe dakbedekking laten leggen. Zelfs de meest ervaren doe-het-zelver doet dit liever niet zelf. Er zijn bedekkingen geschikt voor hellende daken en andere voor platte daken. Elke bedekking heeft een andere prijs en levensduur. De volgende tabel geeft deze prijzen weer inclusief BTW en montage.

 

Soort dakkosten Prijs per vierkante meter Levensduur
Plat- en gebogen dak
EPDM €30 – €80 50 jaar
Bitumen €35 – €55 25 jaar
Groendak €45- €80 60 jaar
Hellend- en gebogen dak
Betonpannen €25 – €40 30 jaar
Bitumenleien €35 – €45 25 jaar
Kunstleien €35 – €70 25 jaar
Kleidakpannen €35 – €70 100+ jaar
Natuurleien €50- €200 30 jaar
Overzetdak €55 – €65 30 jaar
Zink €68 – €105 125 jaar
Riet €85 – €100 35 jaar

EPDM

EPDM staat voor Ethyleen, Propyleen en Di Monomeer. Dit is een soort van synthetisch rubber die op je platte dak gelegd wordt en wordt verhit. Zo komt er geen water door en is je dak compleet afgesloten. Volgens het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie is dit een zeer ecologische keuze als het gaat om bedekking van daken. Deze optie wordt steeds populairder omdat de levensduur erg lang is en de montage niet al te duur.

 

Bitumen

Dit is vergelijkbaar met EPDM, maar wordt aangebracht als het vloeibaar is. Het vormt een compleet waterdichte laag op je dak. Bitumen wordt uit aardolie gehaald en was tot voor kort erg populair voor platte daken. Nu begint EPDM deze markt over te nemen. Het nadeel van bitumen is namelijk dat het een stuk korter meegaat.

Groendak

Een groendak is als het ware een tuin op je dak. Je kan kiezen voor een extensief groendak wat betekent dat je vooral mossen, vetplanten en soms kruiden laat aanleggen, maar een extensief groendak kan je als een tuin onderhouden. Hier vind je struiken, groenten en soms bomen. Een groendak gaat erg lang mee, is laag in het onderhoud en werkt isolerend. Bovendien geeft het je huis een uniek uiterlijk die nergens anders mee te vergelijken is.

Dakpannen

Dakpannen zien we op de meeste huizen met een hellend dak. Je kan ze vinden van klei en van beton. De kleien dakpannen zijn verhit in een oven om ze sterk te maken en betonnen dakpannen worden in een bepaalde vorm gegoten. Dakpannen gaan lang mee, zijn vrij gemakkelijk om te leggen en niet al te duur. Je zal er echter geen speciaal uiterlijk mee creëren.

Leien

Leien kan je tegenwoordig vinden gemaakt van leisteen of van kunststof. Deze dakpan kies je als je je dak naar voren wilt laten springen. Deze platte ‘borden’ worden in elkaar gelegd zonder overlap zodat ze voor een vlak oppervlak zorgen. Leien zijn heel mooi en uniek, maar gaan niet al te lang mee en kunnen prijzig zijn.

Overzetdak

Een overzetdak is een makkelijke en snelle optie om je dak te laten vervangen. Over het huidige dak wordt een skelet van houten latten geplaatst waar vervolgens je nieuwe dakpannen op worden gemonteerd. Tijdens de installatie kom je dus nooit zonder dak te zitten. Nadeel is wel dat je oude dakpannen niet kan hergebruiken en de levensduur is ook niet erg lang.

Rieten dak

Voor een rustiek en authentiek uiterlijk kies je voor een rieten dak, maar dit past lang niet op alle type huizen. Je ziet het vaak op woningen die aan de dure kant zijn of monumentale woningen die aan de oorspronkelijke vormgeving willen blijven voldoen. Een rieten dak is duur en dient door een specialist te worden aangelegd zodat er geen vocht door het riet kan lekken. Een financieel niet al te slimme optie, maar met een schitterend resultaat.

Kosten besparen op je nieuwe dak

Kosten besparen kan je niet doen op een dakdekker of op de kwaliteit van het materiaal. Dit hoort goed te zijn zodat je dak echt waterdicht is en hij lang mee kan gaan. Er zijn een paar andere dingen die je kan doen om de kosten laag te houden.

  • Dakbedekking: kies voor een goedkopere dakbedekking die lang meegaat. De levensduur is erg belangrijk omdat je niet snel weer zo’n grote uitgave wilt doen. Bereken dus goed wat het meest geschikt en rendabel is voordat je een keuze maakt.
  • Premies: kijk hier ook naar bij je gemeente, provincie en overheid. Vooral voor isolerende maatregelen zoals een groendak, kan er een premie beschikbaar zijn. Eventueel kan een groene lening ook een optie voor je zijn, mits je met energiebesparende maatregelen bezig bent.
  • Lokale dakbedekker: zo bespaar je op voorrijkosten, en kan je gebruik maken van alle professionele kennis die de bedekker heeft van de regio. Hij zal als geen andere weten waar de beste materialen te halen en met wie het beste zaken te doen.

Bespaar nog meer met onze vergelijkingstool

Deze tool kan je helpen aan een aantal vrijblijvende offertes van dakdekkers in jouw buurt. Zo kan je wel tot 40 procent besparen op de totale rekening. Geef je locatie in en specificaties van jouw nieuwe dak en wij kunnen je binnen een korte tijd van doelgerichte informatie voorzien wat betreft jouw nieuwe dak.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?