Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je dak schade opgedaan heeft, betekent dit soms dat je huis niet meer waterdicht is. Het kan zijn dat er een storm geweest is, of dat er gewoon sprake is van slijtage. Wat ook de reden, vaak is dit een klus die snel gedaan moet worden. Het dak beschermt je huis van waterschade, kou en is de plek waar veel warmte verloren gaat. Wat kost een dak reparatie, welke factoren hebben invloed op de prijs en hoe kan je de kosten zo laag mogelijk houden?

*Tip:

→ Wat kost een dakwerker in jouw regio? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Factoren van invloed op de prijs

Als je contact gaat opnemen met de verschillende reparateurs, zullen ze de rekening bepalen naar aanleiding van de volgende punten. Wat is het materiaal waarmee het gerepareerd moet worden, wat voor soort schade is het, wat voor soort dak is het, is de dakconstructie aangetast en wat is de oppervlakte. Hierdoor is het lastig een duidelijk bedrag te geven voor het repareren van dakschade; elke situatie is anders.

De prijzen van het repareren van je dak

Het is mogelijk een richtprijs te geven voor de meest gangbare dak reparaties in België. De volgende tabel kan je aanhouden als leidraad om te berekenen hoeveel het voor jou ongeveer zal kosten. De bedragen zijn per vierkante meter, inclusief BTW en arbeidsuren.

 

Soort reparatie Prijs
Hellend dak
Overzetdak €55 – €65
Dakpannen €125 – €200
Leien €325 – €425
Plat dak
EPDM €250 – €270
Bitumen €250 – €275

Wat kan je van de reparatie verwachten?

Als je besloten hebt welke dakdekker je wilt gebruiken, zal hij de volgende stappen nemen om je dak te repareren. Eerst zal hij het probleem analyseren en kijken waar precies de lekkage zit. Naar aanleiding hiervan kan hij een prijs geven van de reparatie. Als he hiermee akkoord gaat, zal hij eerst het dak schoonmaken voordat hij tot de reparatie overgaat. Als hij daar klaar mee is, en het dak is netjes gerepareerd, zal hij voordat hij weggaat een test doen of het dak ook echt waterdicht is. Daarna is hij klaar. Hou er rekening mee dat sommige dakdekkers garantie geven op de reparatie. Dit kan belangrijk zijn als je beslist welke dakdekker het beste voor je is.

Reparatie van een plat dak

Een plat dak in België is meestal bedekt met EPDM of bitumen. Dit zijn beide rubberachtige materialen die het dak waterdicht maken. Het meest tijdrovende is hier voor de dakbedekker te vinden waar de lekkage precies zit. Als hij dit eenmaal gevonden heeft, is de reparatie meestal snel gebeurd.

 

Reparatie van een hellend dak

Bij een pannen- of leiendak is de schade veel makkelijker te vinden. De dakbedekker zal proberen de pannen die nog heel zijn te hergebruiken en de rest te vervangen met nieuwe pannen. Deze legt hij simpelweg weer op de goede plek zodat alles weer aansluit.

Het plaatsen van een overzetdak

Als de schade aan het dak te groot is en je was misschien al van plan binnenkort het dak te vervangen, dan is een overzetdak een goede optie. Door middel van een houten skelet wordt het nieuwe dak over het oude dak geplaatst. Dit is een relatief goedkope manier om een compleet nieuw dak te krijgen. Bij grote schade kan dit soms dus financieel beter zijn. Bovendien is een overzetdak erg snel te leggen en kunnen de dakdekkers al binnen een dag klaar zijn. Helaas is dit geen optie als je dakpannen op je dak hebt, maar met leien is dit wel degelijk mogelijk.

Complete dakrenovatie

In het ergste geval kan de schade zo groot zijn dat het voordeliger is om een nieuw dak te plaatsen. Misschien was je dit al van plan en is nu de perfecte tijd om dit te doen. De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende materialen die je kan gebruiken voor je dakbedekking en de prijzen per vierkante meter. Dit is inclusief de montage, materialen en BTW.

 

Soort dakkosten Prijs per vierkante meter Levensduur
Plat- en gebogen dak
EPDM €30 – €80 50 jaar
Bitumen €35 – €55 25 jaar
Groendak €45- €80 60 jaar
Hellend- en gebogen dak
Betonpannen €25 – €40 30 jaar
Bitumenleien €35 – €45 25 jaar
Kunstleien €35 – €70 25 jaar
Kleidakpannen €35 – €70 100+ jaar
Natuurleien €50- €200 30 jaar
Overzetdak €55 – €65 30 jaar
Zink €68 – €105 125 jaar
Riet €85 – €100 35 jaar

Dakrenovatie platte daken

Bij platte daken heb je niet zo veel keuze wat betreft bedekking. Je kan of je EPDM, of je bitumen opnieuw laten leggen. EPDM is een betere optie omdat het langer mee gaat. Qua prijs maakt het niet veel verschil. Als je echt iets anders wil, dan is een groendak een optie. Dit is een dak gemaakt van begroeiing. Denk hierbij aan mos, vetplanten of kruiden, maar ook grotere beplanting zoals struiken, bomen en groenten is een optie. Een groendak gaat ook erg lang mee, zuivert de lucht en werkt isolerend. Zo geef je je huis een heel uniek uiterlijk.

 

Dakrenovatie hellende daken

Voor hellende daken zijn er meer opties. Dakpannen zijn erg populair, omdat ze lang mee gaan en betaalbaar zijn. Dit kunnen pannen zijn van beton of klei. Natuurleien dakpannen gaan minder lang mee en zijn vaak duurder, maar hiermee geef je je huis wel een bijzonder en ouderwets uiterlijk. Veel mensen kiezen voor leien om deze reden. Een andere optie is een rieten dak, maar dit past niet bij elk huis en is prijzig. Je hebt hier een vakman voor nodig die weet wat hij doet, omdat riet als het verkeerd geplaatst is toch water kan doorlaten.

Geld besparen op je dak reparatie

Een dak reparatie is vaak noodzaak en hier kom je niet onder uit, maar er zijn wel manieren waarop je het minder prijzig kan maken.

  • Maak een goede berekening: betrek hier alles in, van reparatie tot renovatie en overzetdak. Ook eventuele premies kunnen helpen in de prijs, vooral als je de isolatiewaarden van je dak verbetert.
  • Kies een vakman uit de buurt: hiermee bespaar je voorrijkosten en heb je iemand in dienst die de regio vanuit een professioneel oogpunt kent. Hij heeft contacten bij leveranciers en weet precies waar de beste materialen vandaan te halen.
  • Doe een gedeelte zelf: dit is vooral aan de orde bij platte daken. Schoonmaken en het lek vinden is bijvoorbeeld iets wat je kan doen om de dakdekker te helpen.

Vergelijk offertes met onze vergelijkingstool

Om het je makkelijker te maken en de reparatie te versnellen, kan je gebruik maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool. Hiermee ontvang je snel een aantal offertes van dakdekkers in jouw buurt. We hebben de specificaties nodig van je schade en je locatie zodat we zo doelgericht mogelijk kunnen zoeken. Zo kunnen we al wat zorgen wegnemen zodat de reparatie snel en voor de juiste prijs kan plaatsvinden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?