Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een groendak is een plat of een schuin dak dat bedekt is met begroeiing zoals bloemen, heide, gras, struiken, vetplanten of zelfs een moestuin. Dit is een moderne manier van dak bekleding die niet alleen mooi oogt, maar ook zeer milieuvriendelijk is. De overheid heeft daarom geld vrijgemaakt voor mensen die een groendak hebben aangelegd, zodat ze voor een gedeelte kunnen meebetalen aan de kosten.

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten van een groen dak? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale dakdekkers.

De voordelen van een groendak

Dit heeft een aantal voordelen. Zo neemt een groendak 50 procent van het regenwater op en geeft dit terug aan de atmosfeer. Een groendak produceert veel zuurstof en zuivert de lucht in je omgeving. Het werkt dus als een natuurlijke airconditioning. Ook helpt het met de isolatie van je huis. Zo heb je minder CO2 uitstoot en kan je geld uitsparen op je energierekening. Groendaken gaan langer mee, omdat het door de planten wordt beschermd van direct zonlicht en regen. Een groendak gaat gemiddeld 40 jaar langer mee dan een conventioneel dak. Je onderhoudskosten gaan dus ook naar beneden. Het staat natuurlijk erg mooi om een groendak te hebben en je krijgt punten voor je Green Building Certificering zodat het de waarde van je woning omhoog haalt. Om al deze voordelen wil de overheid je helpen met het aanleggen van een groendak en dit doen ze door middel van een subsidie.

De kosten van een groendak

De volgende tabel geeft de kosten weer van het investeren in een conventioneel dag en tegenover een groendak en laat zien hoeveel je bespaart op je energierekening. De prijzen zijn per vierkante meter en hangen af van de afmetingen van het dak, de bereikbaarheid van het dak, het soort dakbedekking dat je er op wilt en het soort beplanting waar je voor kiest.

Soort dak Kosten per m2 Levensduur
Extensief groendak €45 – €100 60 jaar
Intensief groendak €120 – €200 60 jaar
EPDM onderlaag €40 – €50 60 jaar

Maak gebruik van onze vergelijkingstool om geld te besparen op je kosten. Dit kan soms oplopen tot 40 procent. Door vrijblijvend je gegevens en vereisten in te vullen, krijg je snel een aantal offertes toegestuurd van bedrijven in jouw buurt. Zo kan je in je eigen tijd de mogelijkheden vergelijken en de juiste keuze maken voor jouw specifieke situatie.

Extensief, intensief en EPDM

Een extensief groendak heeft weinig onderhoud nodig en is niet erg zwaar. Dit zijn vooral kruiden, mossen, grassen en vetplanten. Hierdoor is elk dak geschikt voor een extensief groendak. Een intensief groendak is een dak waar je op kan tuinieren. Dit zijn vooral struiken en bomen en heeft aardig wat onderhoud nodig. Deze kan alleen op platte daken van nieuwbouw worden aangelegd. De EPDM onderlaag beschermt je dak van waterschade en wortels die door kunnen groeien.

De subsidie voor een groendak

Voor particulieren verschilt de subsidie per gemeente, maar over het algemeen krijg je tot 50 procent terug op de kosten van het groeimiddel voor groendaken. De gemeentes die mogelijk meedoen zijn onder andere: Amsterdam, Apeldoorn, Alphen aan de Rijn, Almelo, Amstelveen, ‘s Gravenhage,  Groningen, Hoorn, ‘s Hertogenbosch, Leiden, Rotterdam, Soest, Tiel, Utrecht, Zoeterwoude en Zwijndrecht. Er zijn er meer en om dit te controleren kan je naar je gemeente gaan of online opzoeken of jouw gemeente meedoet.

Groene lening

Je kan ook nog bij je gemeente nagaan of je in aanmerking komt voor een groene lening. Hiermee vraag je krediet aan, maar hoef je maar een laag percentage rente te betalen omdat je het geld investeert in een groene oplossing. Als je een groendak wilt, zijn er dus zeker mogelijkheden om het financieel makkelijker te maken. De gemeente heeft alle informatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?