Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb je donkere kamers en wil je deze op een betaalbare manier voorzien van natuurlijk licht? Dan kan een lichtkoepel iets voor je zijn. Deze ramen kunnen rond en rechthoekig zijn en worden vaak geplaatst in platte daken. In een schuin dak of op zolder worden om deze redenen dakramen, of dakkapellen geplaatst. Hier zal je lezen over de voordelen van lichtkoepels, de prijzen ervan en factoren die deze kunnen beïnvloeden en als laatste hoe je geld kan besparen op het plaatsen van je lichtkoepel.

*Tip:

→ De exacte kosten weten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale dakdekkers.

Waarom een lichtkoepel?

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan lichtkoepels. Ze zijn over het algemeen niet erg prijzig. Als je een lange woonkamer hebt, met een plat dak er op dan geven de ramen aan de voorkant niet altijd genoeg licht. Met een lichtkoepel kan je dit makkelijk oplossen. Een lichtkoepel laat namelijk 30 tot 50 procent meer daglicht binnen dan een raam. Dat is een groot verschil. Soms wordt het tikken van de regen op een lichtkoepel als nadeel gezien. Als je hier niet door gestoord wilt worden, kan je een koepel aanschaffen met 3 lagen. Dan heb je daar geen last meer van. Lichtkoepels kunnen ook vaak open gezet worden, voor een beetje frisse lucht in huis.

De kosten van een lichtkoepel

Hoeveel een lichtkoepel kost hangt van een paar factoren af. Zo is er de diameter en het glas dat er in gezet is. De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten weer waar je op kan rekenen per diameter. Dit is voor de lichtkoepel alleen, inclusief BTW.

Lichtkoepel standaard diameter Gemiddelde prijs per lichtkoepel
50 centimeter €70 – €95
100 centimeter €125 – €200
160 centimeter €350 – €700
200 centimeter €750 – €1700
250 centimeter €3500 – €4500
Lichtkoepel tubes €200 – €500

Welke factoren hebben invloed op de prijs?

Behalve de diameter zijn er nog andere factoren die invloed hebben op de prijs. Er zijn verschillende keuzes wat betreft het glas, het model, het materiaal en het installeren. Zo kan je tot een groot verschil in prijs komen al naar gelang de eisen die je stelt.

De diameter en het model

Zoals de tabel laat zien, kan de diameter een flinke invloed hebben op de prijs. Een kleine lichtkoepel van 50 centimeter hoeft niet veel te kosten, maar als je voor een grote kiest van 250 centimeter doorsnee kan je zo €4000 kwijt zijn, en dit nog zonder installatie. Dan zijn er ook de modellen waar je uit kan kiezen. Denk hierbij aan platte koepels, ronde koepels, koepels met een opstand, isolerende koepels, zonwerende koepels en ventilerende koepels. Dan heb je koepels die je elektrisch open en dicht kan doen en ook tubes die kleiner zijn en echt alleen dienst doen voor het doorlaten van licht. Ga je voor een standaard losse lichtkoepel, dan kan je deze al krijgen voor €70 per stuk, maar wil je wat extra’s dan moet je al gauw bijbetalen.

De keuzes wat betreft het glas

Wat betreft het glas kan je kiezen uit het aantal lagen en de isolerende waarde. Hoe meer lagen, hoe duurder de koepel maar hoe meer geluid er buiten blijft. Als je een koepel neemt met drie lagen glas hoef je er niet bang voor te zijn dat je overlast krijgt van de regen. Maar hier betaal je dus wel meer voor. Ook kan je kiezen voor een koepel met hoogrendementsglas die de warmte in huis beter binnen zal houden. Hoe meer lagen en hoe beter de isolatie van het glas, hoe duurder de koepel wordt.

Het materiaal waar de koepel van gemaakt is

Er materialen die goedkoper zijn en materialen die duurder zijn. Zo zijn er polycarbonaat lichtkoepels die duurder zijn dan acrylaat koepels. Het materiaal van de opstanden verschilt ook. Zo betaal je meer voor een opstand van polyester dan voor een die van AVP gemaakt is. Bovendien moeten alle koepels worden geproduceerd volgens Europese eisen en moeten ze van goede  kwaliteit zijn. Dit is iets om je in te verdiepen voordat je een koepel koopt, welk materiaal wil je en voldoet de koepel aan de eisen. Het is ook heel belangrijk dat er garantie op zit.

Zelf installeren of laten doen?

Het installeren van een lichtkoepel is niet zo moeilijk als het lijkt en veel mensen kiezen er ook voor om dit zelf te doen. Zo kan je een boel geld besparen op je totaalkosten. Je moet er alleen wel erg goed op letten dat de koepel goed aansluit op het dak en dat er geen water langs kan lekken zodat je water in huis of in je dak krijgt. Als je de lichtkoepel door een specialist laat installeren kan je zo 30 tot 50 procent optellen bij te totaalprijs.

Geld besparen als je en lichtkoepel aanschaft

Er zijn een paar manieren waarop je geld kan besparen bij het aanschaffen en plaatsen van een lichtkoepel.

  • Kleine koepels: je moet hier even een goede berekening voor maken, maar vaak is het goedkoper om een paar kleinere koepels te plaatsen in plaats van één grote. Vergeet hierbij de lichtkoepel tubes ook niet.
  • Niet te veel extra’s: als je met een budget werkt moet je realistisch blijven. Neem dus een koepel met net te veel extra’s. Als je het belangrijk vindt dat hij goed isoleert, kan je beter daar geld uitgeven en besparen op de bediening. Als je een zeer laag budget hebt, kies je de meest kale koepels. Dan heb je nog steeds veel voordeel van het extra daglicht, maar betaal je niet te veel.
  • Het materiaal: kies voor koepels die gemaakt zijn van acrylaat en als je een opstand hebt dan is het goedkoper als deze van AVP is gemaakt. Als je goedkopere materialen kiest, kan je ergens anders misschien iets extra’s kiezen.
  • Installeer de koepel zelf: dit is helemaal aan jou, maar je kan flink besparen op arbeidskosten als je handig genoeg bent om de koepel zelf te installeren.

Gebruik onze gratis vergelijkingstool en bespaar tot 40 procent

De laatste manier om te besparen is met onze vrijblijvende vergelijkingstool. Het is altijd verstandig om offertes van verschillende bedrijven in jouw buurt te vergelijken en wij kunnen dit voor je doen. Door je postcode door te geven en wat je precies wilt, zorgen wij dat je binnen korte tijd een aantal offertes in je email ontvangt. Deze kan je dan makkelijk vergelijken en tot een keuze komen die het beste bij jou past.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?