Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je zelf je dakbedekking wilt leggen omdat je geld wilt besparen op de arbeidskosten van de dakdekker, dan kan dat in principe goed. Je moet wel handig en goed voorbereid zijn. Hier vind je de kosten die je kwijt bent als je zelf een plat dak met EPDM wilt bedekken of dakpannen wilt leggen, de kosten voor als je dit door een dakdekker laat doen zodat je de twee kan vergelijken en als laatste hoe je geld kan besparen op het aanleggen van je dak.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakdekkers.

De kosten van het materiaal en gereedschap

De volgende tabel geeft de kosten van het materiaal en gereedschap weer wat je moet aanschaffen als je zelf een EPDM dak wilt leggen. De kosten zijn inclusief BTW.

Materiaal Prijs
EPDM dakafdichting €15 per m2
EPDM lijm €10
Hoekstukken €15 per stuk
Hemelwaterafvoer €30 per stuk
Hechtvernis €15 per liter
Dakrandprofielen €8 per meter

 

Gereedschap Prijs
Verfkwast €8
Nadenroller €5
Kitpistool €15
Schaar €5
Rolmeter €5

De volgende tabel geeft de kosten weer van het materiaal en gereedschap wat je nodig hebt voor het leggen van een nieuw dakpannen dak.

Materiaal Prijs
Dakpannen €15 – €25 per m2
Spijkers €20

 

Gereedschap Prijs
Werkhandschoenen €10
IJzerzaag €10
Hamer €15
Ladder €120

 

Hoe leg je zelf een EPDM dak?

Het leggen van EPDM dakbedekking is relatief simpel, omdat het dak beter te bereiken en bewerken is. Als je al de bovengenoemde materialen hebt aangeschaft en je hebt het gereedschap wat nodig is, kan je beginnen. Hier kan je lezen hoe dit te doen.

Voorbereiding

Voordat je kan beginnen met leggen, moet het dak schoon zijn, er mag geen stof, vocht of vuil op liggen en het is vaak verstandig om de ondergrond te behandelen met een hechtvernis, vooral als deze poreus of poederig is. Dit moet je eerst laten drogen voordat je verder kan met de toplaag.

Het aanbrengen van de EPDM dakbedekking

Je kan een stuk dakbedekking vinden dat op jouw oppervlak past. Dit wordt op maat gemaakt. Het is wel handig als je hier wat overheen gaat zitten, zodat je de randen netjes af kan werken. Je legt de dakdichting op het dak en laat je deze even rusten zodat het de juiste spanning aan kan nemen. Nu begin je met het aanleggen van de dakbedekking door om de 50 centimeter een streep lijm aan te brengen. Hier leg je de EPDM meteen op en drukt het aan met de nadenroller. Als je de ene kan gedaan hebt, ga je over naar de andere kant van het dak, totdat het hele dak is afgewerkt.

Afwerking

Nu moeten de zijkanten nog worden afgewerkt. Dit doe je door ze een stukje terug te vouwen en EPDM lijm aan te brengen langs de gehele zijkant. Druk dit weer goed aan totdat je de hele rand hebt afgewerkt.

De hoeken

De hoeken kan je niet afknippen, of het dak zal gaan lekken, maar deze moet je vouwen. Je kan hier hoekstukken voor gebruiken aan de buitenkant van het dak. Je lijmt alles dicht en rolt het goed vast met de roller. De hemelwaterafvoeren en dakrandprofielen breng je als laatste aan en het dak is klaar.

Hoe leg je zelf dakpannen?

Het leggen van dakpannen kan zijn voor een compleet nieuw dak, of voor een reparatie van een gedeelte van het dak. Zorg dat je veilig te werk gaat en huur eventueel een steiger of een pannenlift om het makkelijker te maken.

Voorbereiding

Zorg dat de lattenbodem van het dak sterk genoeg is om een nieuw dak te plaatsen. Zorg er ook voor dat de ladder of steiger goed verankerd zijn en dat je zelf ook goed beschermd bent door antislip schoenen en kleding te dragen. Bereid alles voor voordat je het dak op gaat, want als je daar eenmaal bent, wil je niet snel meer naar beneden.

Het leggen van de dakpannen

De dakpannen leg je van beneden naar boven, dus je hebt een manier nodig om van het dak af te kunnen als je eenmaal boven bent. Leg daar vast een ladder neer. Het leggen gebeurt soms recht of soms in een waaiervorm, dit hangt van de dakpan af. De dakpannen leg je met dubbele of enkele overlap. Bovenaan zet je de nokpannen uiteindelijk vast aan de nok met een spijker of schroef. Het dak is nu gelegd.

De kosten van het leggen van een nieuw dak

De volgende tabel geeft de kosten weer van het leggen van een nieuw dak, inclusief arbeidskosten, materiaal en BTW.

Prijzen dakbedekking Prijs per vierkante meter Levensduur
Plat dak
EPDM €25 – €75 50 jaar
Hellend- en gebogen dak
Betonpannen €20 – €35 30 jaar
Keramiek dakpannen €40 – €75 100+ jaar
Natuurleien €45- €210 30 jaar
Overzetdak €60 – €70 30 jaar
Riet €75 – €100 35 jaar

Zelf doen of uitbesteden?

In het geval van een hellend dak hangt het vooral af van de dakpannen, wat de prijs is per vierkante meter voor een dakdekker. Deze bedrijven kunnen de dakpannen erg goedkoop krijgen en zijn zeer ervaren in het leggen. Vooral betonpannen kunnen erg snel en effectief gelegd worden, waardoor deze kosten per vierkante meter lager liggen. Zoals je kan zien zijn de prijzen niet echt anders als je het zelf doet of een ervaren iemand laat komen, tenzij je het gereedschap al bezit of een gedeelte van de materialen. Dit zijn vaak dingen die je eenmalig aanschaft, maar die in eerste instantie wel aardig wat geld kosten.

Manieren om geld te besparen op het zelf aanleggen van een dak

Waarschijnlijk heb je al de goedkoopste optie gekozen door zelf het dak te leggen, maar je kan toch nog een beetje geld besparen.

  • Tweedehands: in het geval je dakpannen wil leggen, kan je voor tweedehands dakpannen kiezen. Vaak kan je dan mooiere dakpannen veroorloven voor dezelfde prijs als betonpannen of zelfs minder.
  • Spreek met de buurman: je kan je altijd een berekening maken samen met de buurman om de kijken of hij ook een nieuw dak wil. Is dit het geval, dan kan je samen met hem een dakdekker inhuren die voor grotere klussen vaak een mooie korting geeft. Dit kan soms goedkoper uitpakken dan dat je alles zelf aan moet schaffen.
  • Doe een gedeelte zelf: maak bijvoorbeeld het platte dak schoon en klaar voordat de dakdekker komt, of haal de oude dakpannen weg. Achteraf kan je opruimen. Door een gedeelte van het werk van de dakdekker over te nemen, kan je ook geld besparen.

Bespaar nog meer met onze vrijblijvende vergelijkingstool

De beste manier om geld te besparen is door offertes te vergelijken. Dit kan je doen met onze vergelijkingstool. Je vult je postcode en de specificaties van de klus in, en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd heb je dan een aantal offertes in je inbox die je kan vergelijken. Zo kan je bepalen of het voor jou verstandig is om het dak te laten leggen of om het zelf te doen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?