Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je een rieten dak op je woning hebt, of je wilt een rieten dak laten aanleggen, dan heb je een rietdekkersbedrijf nodig. Deze mensen kunnen zowel de daken aanleggen als renoveren en ouderhouden. Een rieten dak is duurder dan de meeste andere dakbedekkingen, en gaat niet zo lang mee, maar je krijgt er een schitterend dak en een staaltje vakmanschap voor terug. Hier kan je lezen over de kosten van een rietdekkersbedrijf, over de factoren die deze kosten beïnvloeden en hoe je geld kan besparen.

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van diverse rietdekkersbedrijven.

De kosten van een rieten dak

Ja zal hier zo meteen kunnen lezen over de kosten van het aanleggen van een rieten dak, maar het is verstandig hier bij te vermelden dat deze prijs afhangt van de rietdekker, de moeilijkheidsgraad van het oppervlak en van waar je woont. Er is echter een gemiddelde prijs te geven voor het aanleggen van een rieten dak en de volgende tabel geeft dit weer. De prijzen zijn inclusief BTW, arbeidskosten en materiaal.

Service rietdekker Gemiddelde prijs
Aanleggen van een rieten dak:
     Natuurriet €20 – €40 per vierkante meter
     Patentriet €60 – €80 per vierkante meter
     Novariet €110 – €140 per vierkante meter
Plaatsen van nokvorsten €85 – €115 per meter
Kosten renovatie €100 – €150 per vierkante meter
Rieten dak onderhoud €2 per vierkante meter

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Deze prijzen zijn dus gemiddeld, het kan zijn dat je duurder of goedkoper vindt. Die schommelingen hangen dan meestal af van de volgende omstandigheden.

  • Rietdekker: een ervaren rietdekker zal duurder zijn, maar wordt wel aangeraden. Het leggen van riet is een moeilijke taak waar een boel mis kan gaan. Met een ervaren rietdekker zal je waarschijnlijk langer van je dak kunnen genieten.
  • Hoe moeilijk is je dak: het spreekt voor zich dat de prijs hoger wordt als er veel ramen in het dak zitten of er moet met steigers worden gewerkt. Dit is arbeidsintensiever en de steigers moeten worden gehuurd.
  • Waar woon je: rietdekken is in sommige provincies goedkoper dan ergens anders. Als er veel rietdekkers aan het werk zijn, dan is de concurrentie groter en vaak de prijs lager. Friesland is zo’n provincie.

Wat kan een rietdekker voor je doen?

Een rietdekker doet meestal drie dingen. Hij kan je dak renoveren. Dan wordt er nieuw riet tussen je oude riet gestoken of het oude riet wordt bedekt. Dit kan gedaan worden bij schade, maar ook als het dak oud aan het worden is. Je dak kan dan weer 10 jaar langer mee. Een rietdekker kan ook onderhoud doen. Dit is een afspraak die jij met ze maakt. Er zijn verschillende onderhoudscontracten en hoe vaak ze langskomen is ook aan jou. Je kan dan een vaste prijs per onderhoudsbeurt afspreken en de rietdekker zal elk jaar komen om dit uit te voeren. Behalve dat kan je ook een nieuw dak laten leggen.

Keuzes die je moet maken voor een nieuw dak

Als je een nieuw dak van riet wilt laten maken, dan sta je voor een aantal keuzes. De bovenste kosten heb je niet echt in de hand, maar hier kan je verschil maken in de prijs. De eerste keuze is het materiaal dat je wilt gebruiken en de tweede is het soort dak dat je wilt plaatsen.

De riet-soorten

Er zijn drie soorten riet, namelijk natuurriet, novariet en patentriet. Natuurriet is een compleet natuurlijk product dat nog steeds erg populair is. Het is goedkoper om aan te leggen en geeft een natuurlijk en authentiek uiterlijk. Novariet is een kunststof riet wat als voordeel heeft dat het nauwelijks onderhouden hoeft te worden en dat het vaak behandeld is met brandwerende producten. Deze daken gaan langer mee, maar zijn een stuk duurder om aan te leggen. Als laatste is er patentriet, wat ook een kunststofriet is, maar een stuk goedkoper. Het wordt als dakpannen gelegd en kan op daken gelegd worden van verschillende hoeken.

Het soort dak

Als je besloten hebt welke rietsoorten je wilt, is er ook het soort dak dat gelegd kan worden. Je kan meestal kiezen tussen een open- en een gesloten constructie en hier worden de voordelen en nadelen van beide in het kort op een rijtje gezet.

De open constructie

Dit is de methode die al eeuwen wordt gebruikt; het riet wordt op rietlatten gebonden. De voordelen hiervan is dat het een dak is dat niet veel weegt, dat het een goede ventilatie geeft voor het dak en dat condensvorming bijna nooit voorkomt, en dat het riet te zien is van binnen, wat veel mensen mooi vinden. De nadelen van deze constructie zijn dat het niet isoleert en vrij tochtig kan zijn, dat het relatief brandgevaarlijk is en dat het moeilijk is om het toch nog na te isoleren.

De gesloten constructie

Dit wordt ook wel een schroefdak genoemd en dit houdt in dat het riet op een dichte ondergrond geschroefd wordt. Dit geeft je dak een hele goede isolatiewaarde en een hoge brandveiligheid. Het is alleen nog niet bekend of dit dak ook duurzamer is, omdat deze methode nog vrij nieuw is. Omdat er meer materialen nodig zijn, is het duurder om aan te laten leggen.

Hoe kan je de kosten van een rieten dak verminderen?

  • Kies de juiste rietdekker: een ervaren rietdekker die aangesloten is bij de Vakfederatie Rietdekkers is in eerste instantie meestal duurder. Echter, als je naar de levensduur van het dak kijkt, komt deze prijs soms goedkoper uit. Rietleggen is een erg gespecialiseerde klus en gebeurt dit niet goed, dan kan dit tot problemen leiden. Met een ervaren rietdekker die het keurmerk achter zijn naam heeft staan, is de kans op deze extra kosten kleiner.
  • Kies een rietdekker uit de regio: zo bespaar je op voorrijkosten en kan je gebruik maken van al zijn professionele kennis en connecties.
  • Maak een berekening: een open constructie is goedkoper, maar hoe zit het met de energie die je zal besparen elk jaar als je een gesloten constructie neemt? Is er een subsidie beschikbaar in jouw regio voor het isoleren van je huis? Enzovoorts.

 

Bespaar nog meer met onze gratis vergelijkingstool

Door gebruik te maken van onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan je tot 40 procent op de kosten van een rietdekker besparen. Geef ons je locatie door en je wensen en wij vinden in korte tijd een aantal offertes van rietdekkers in jouw buurt waar je meteen mee aan de slag kan.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?