Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je een nieuw dak nodig hebt, dan is je dak aan vervanging toe, of hij is beschadigd misschien tijdens een storm. In het ergste geval is je dakconstructie ook aangetast en moet deze vervangen worden. Als dit niet zo is, is het vervangen alleen van de dakbedekking ook voldoende. Hier vind je een opsomming van de kosten van een nieuw dak, de materialen voor de bedekking en eventuele manieren om geld te besparen.

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend prijsopgaven van diverse dakdekkers.

Waarom goede dakbedekking?

Goede dakbedekking is ten zeerste van belang. Zo gauw er daar iets mis is, kan je lekkage krijgen en komt er vocht je huis binnen. Dit kan tot rot zorgen en hout kan hierdoor vergaan. Ook laat het dak geen tocht door en met een goede isolatie zal er veel warmte in huis bewaard blijven. Een dak leggen komt vrij precies, het moet zo gebouwd zijn dat water en sneeuw niet naar binnen kunnen, maar makkelijk weg kunnen lopen. Een huis met een goed onderhouden en schoon dak is automatisch meer waard.

De kosten van nieuwe dakbedekking en –constructie

De kosten van een nieuw dak hangen af van een boel factoren. Het oppervlak, de arbeidskosten, het soort dak of het materiaal om er een paar te noemen. Ook kan het soms zijn dat je dak te repareren is in plaats van te vervangen. De tabel hier onder geeft weer hoeveel je betaalt voor de verschillende meest gangbare soorten dakbedekking, het vervangen van een complete dakconstructie en het repareren van een dak.

Prijzen dakbedekking Prijs per vierkante meter Levensduur
Plat dak
EPDM €25 – €75 50 jaar
Bitumen €40 – €60 25 jaar
Hellend- en gebogen dak
Betonpannen €20 – €35 30 jaar
Keramiek dakpannen €40 – €75 100+ jaar
Natuurleien €45- €210 30 jaar
Overzetdak €60 – €70 30 jaar
Riet €75 – €100 35 jaar
Kosten nieuwe dakconstructie €500 – €750 100+ jaar
     
Reparatie hellend dak
Dakpannen €125 – €200 Nvt
Leien €325 – €425 Nvt
Reparatie plat dak
EPDM €250 – €270 Nvt
Bitumen €250 – €275 Nvt

 

Deze tabel is erg groot, en heeft enige toelichting nodig. Eerst worden de prijzen gegeven van verschillende soorten dakbedekking en de kosten van een nieuwe dakconstructie. Daarna zie je wat het kost om een reparatie uit te voeren. Alles is inclusief BTW en arbeidskosten. Soms is het verstandiger om een nieuw dak te leggen, maar als het defecte oppervlak niet zo groot is, is het vaak goedkoper om te repareren.

De dakbedekking

De dakbedekkingen voor platte daken en hellende daken zijn uiteraard anders. Hellende daken voeren zelf water af, platte daken hebben die mogelijkheid niet en moeten dus geen water doorlaten.

Dakbedekking platte daken

De meest gangbare dakbedekkingen voor platte daken zijn EPDM en Bitumen. Beide zijn een soort rubber dat met hitte wordt aangebracht, Bitumen als het vloeibaar is. Daardoor vormt het een naadloze laag op je dak. EPDM is de meest ecologische keuze volgens het Nederlandse Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie. Bitumen wordt steeds minder populair omdat EPDM nagenoeg dezelfde prijs heeft en toch een stuk langer meegaat.

Dakbedekking hellende daken

Er zijn meerdere mogelijkheden om je hellende dak mee te bedekken dan hier gegeven, maar de meest gebruikte in Nederland zijn dakpannen, leien en rieten daken. Dakpannen worden meestal gemaakt van klei of beton, zijn betaalbaar en gaan erg lang mee. Daarom wordt hier veel voor gekozen. Leien zijn ook een soort van dakpannen, gemaakt van leisteen. Deze kunnen duurder zijn, en gaan minder lang mee maar geven je huis wel een specifiek en authentiek uiterlijk. Rieten daken zie je in Nederland ook nog best veel, vaak op duurdere of monumentale woningen. Deze daken zijn duur om aan te leggen en dit moet gedaan worden door een specialist, maar ze geven je huis wel een schitterend ouderwets en ‘lands’ uiterlijk.

Compleet nieuwe dakconstructie

Een compleet nieuwe dakconstructie is erg prijzig en moet alleen gedaan worden als het hout onder de dakpannen de bedekking niet meer kan tillen. Dit kan zijn door ouderdom, rot, schimmel of houtwormen. De belasting is essentieel en als dit niet meer kan is het dak onveilig, en zal de constructie moeten worden vervangen. De prijzen in de tabel zijn voor het vervangen van de muurplaat van een gordingendak met dakpannen.

Dak repareren

Je kan ook overgaan tot het repareren van je dak. Je zal zelf de berekening moeten maken om te zien wat goedkoper is. Voor reparatie betaal je voor de arbeidskosten en het materiaal.

Een overzetdak

In beide gevallen kan een overzetdak een optie zijn. Dit is alleen toepasbaar op hellende daken. Een overzetdak is een dak die letterlijk over je huidige dak geplaatst worden door middel van een houten skelet. Dit is relatief goedkoop dus kan dit soms financieel een betere optie zijn. Een ander groot voordeel is dat een overzetdak al binnen een dag gelegd is en dat je geen last hebt van een open dak.

Geld besparen op je dakconstructie

Het vervangen van je dakconstructie maar zelfs het repareren van je dak kan dus hoog in kosten oplopen. Om je hierbij te helpen zijn er een aantal dingen die je kan doen om de prijs te verlagen.Doe een gedeelte zelf: het vervangen van een dak is een specialisten klus, maar toch zijn er dingen die je zelf kan doen. Denk hierbij aan het schoonmaken van je platte dak voordat de werkzaamheden beginnen, het klaarzetten van materialen of het opruimen als de dakdekkers klaar zijn. Zorg er wel voor dat je dit van te voren met de dakdekkers bespreekt.

  • Kies een dakdekker uit de buurt: daarmee bespaar je op voorrijkosten, maar zorg je ook dat je iemand met alle kennis en connecties uit de regio in dienst hebt.
  • Spreek met de buren: soms als je samen een dakrenovatie of reparatie met je buren uitvoert krijg je korting op de totaalprijs.
  • Maak een berekening: kijk welk materiaal in jouw berekening past, kijk of repareren goedkoper is dan vervangen en als je isolatie laat leggen, kijk dan naar de subsidies die beschikbaar zijn en het verlaagde BTW tarief wat van kracht is. Vergeet ook het overzetdak niet, dit kan soms ook goedkoper zijn en het is zeker makkelijker.

Gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool en bespaar tot 40 procent

Vooral bij een grote klus zoals dit, kan je geen beslissingen maken zonder offertes te vergelijken. Hier kunnen wij bij helpen. Als je ons je postcode geeft en de specificaties van je klus, zullen wij een aantal offertes bij elkaar zoeken van dakdekkers in jouw regio. We sturen ze binnen een korte tijd naar je email adres zodat je ze makkelijk en in je vrije tijd met elkaar kan vergelijken. Door te selecteren op de punten die belangrijk voor je zijn kan je de juiste keuzes maken voor jouw specifieke klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?