Je eigen huis, dat is iets waar je enorm zuinig op bent. Wanneer je een huis koopt neem je dan ook altijd een taxateur mee die voor jou kijkt hoe de staat van een koopwoning is.Eén van die delen die je niet direct aan de buitenkant ziet van een huis is het dakbeschot. Dit dakbeschot is eigenlijk de laag die rechtstreeks onder de dakbedekking zit. Het vormt de één na laatste laag tussen jouw woning en de buitenlucht. Het is dan ook van het allergrootste belang dat dit dakbeschot in goede conditie is. Je dakbeschot heeft nogal wat te lijden in ons winderige en vochtige klimaat. Wanneer je woning al wat ouder is en je dakbedekking slijtage begint te vertonen komt er vocht bij je dakbeschot. Dit kan daardoor gaan rotten en uiteindelijk zal jij lekkage in je huis gaan krijgen.
Inhoud
Wat is de prijs van een nieuw dakbeschot
Jij wil nu natuurlijk graag weten hoeveel je kwijt zal zijn voor nieuw dakbeschot. We hebben deze prijzen voor je op een rijtje gezet. Daarnaast hebben we voor je opgezocht hoeveel het kost wanneer je lekkage in je dakbeschot wil laten verhelpen. Wanneer een dakbeschot namelijk nog niet helemaal is doorgerot is het nog mogelijk om lekkages weg te werken. Dit scheelt geld, tijd en een behoorlijke verbouwing.
Wanneer je een nieuw dakbeschot koopt kan je het beste kiezen voor een dakbeschot in de vorm van isolatie van buitenaf. Je haalt in dat geval de dakpannen weg en laat het oude dakbeschot verwijderen. Daarna plaats je nieuw dakbeschot in de vorm van dakplaten. Deze dakplaten heb je in diverse diktes. De dikte die je kiest bepaalt tevens de isolatiewaarde van het dakbeschot. We hebben de prijs van de dakplaten per vierkante meter voor je uitgezocht. De prijs is exclusief het arbeidsloon van het installeren van de dakplaten.
Dikte van de dakplaat | Prijs per vierkante meter |
52 mm | Ongeveer 18 euro |
60 mm | Ongeveer 21 euro |
70 mm | Ongeveer 23 euro |
80 mm | Ongeveer 25 euro |
90 mm | Ongeveer 27 euro |
100 mm | Ongeveer 29 euro |
De dakplaten zoals we nu hebben omschreven kan je kopen als renovatie dakplaat bij een bouwmarkt of bij een webwinkel. Kom je dakplaat tegen wat opvallend veel goedkoper is dan deze prijzen, dan moet je goed kijken waar het dakplaat van gemaakt is. In het verleden werd hier namelijk asbest, een isolerende maar tevens kankerverwekkende stof voor gebruikt. In sommige lage lonen landen neemt met het hier niet zo nauw mee. Het kan in zo’n geval zijn dat men jou asbest-bevattende dakplaten probeert te verkopen. Je gezondheid loopt hierdoor ernstig risico.
De prijs van het vervangen van een dakbeschot wordt beïnvloed door een aantal factoren.
- Wanneer je handig bent. Ben je handig met renovaties aan je huis dan zou je kunnen overwegen om zelf het dakbeschot van je huis te vervangen. We wijzen je er echter wel op dat dit een heel nauwkeurig werk is omdat de dakplaten goed op elkaar moeten aansluiten. Bovendien moet je heel goed opletten dat je de dakbedekking goed verwijdert en terug legt. Anders kom je alsnog voor extra kosten te staan door schade die je hebt veroorzaakt.
- Wanneer je alles liever uit handen geeft. In dat geval reken je de bovenstaande bedragen slechts als een leidraad voor de materiaalkosten. De loonkosten van de dakdekker kunnen tot wel 60 procent van de totale factuur bevatten. Je bent dus een stuk duurder uit maar weet dan ook zeker dat je garantie hebt op het werk van de dakdekker.
We geven je bovendien een overzicht van de kosten van het repareren van je dakbeschot wanneer dit niet geheel doorgerot is.
Type werkzaamheden | Prijs |
Detecteren van lekkage in je dakbeschot en het herstellen hiervan | Tussen 35 en 45 euro per uur, inclusief de BTW |
Hoe is de prijs van een nieuw dakbeschot opgebouwd
De prijs van een nieuw dakbeschot is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt bij de aanschaf ervan.
- Keuze 1: Wil je gelijk isoleren. Wanneer je alleen een dakbeschot wil maar geen isolatiewaarde wil toevoegen aan je huis kan je de goedkoopste dakbeschot van het schema kopen. Je weet dan zeker dat jouw dak lekvrij is, maar je zal alsnog van binnenuit dakisolatie moeten gaan aanbrengen wil je een comfortabel warm geïsoleerd huis hebben.
- Keuze 2: Welke isolatiewaarde koop je. Wil je wel isolatiewaarde dan moet je dikkere dakplaten kopen. Deze hebben een isolatiewaarde en die loopt op naar mate de dakplaten dikker worden. Je kan op deze manier met een dikte van een paar centimeters aan je dakbeschot een behoorlijk percentage besparen op je energierekening.
- Keuze 3: Wil je gelijk nieuwe dakbedekking. Om bij het dakbeschot te komen moet je bestaande dakbedekking geheel worden verwijderd. Wanneer jouw oude dakbedekking toe was aan vervangen kan je dit gelijk doen. Uiteraard moet jij je dan houden aan de gemeentelijke voorschriften voor dakbedekking. Je mag nooit zomaar een andere dakbedekking die afwijkt van de rest kopen.
- Keuze 4: kies je gelijk nieuwe dakgoten. Op het moment dat de dakdekker met je dakbeschot bezig is, is het wellicht een goed moment om je dakgoten eens goed te bekijken, want wellicht dat die ook aan vervanging toe zijn. Een nieuwe dakgoot is geen enorm grote uitgave, maar je weet wel heel zeker dat je weer voor jaren vooruit kan, zodat jij dubbel plezier hebt van je nieuwe dak.
Praktische bespaartips
Op het moment dat je dakbeschot koopt maak je hier behoorlijk wat kosten voor; we geven je wat praktische bespaartips.
- Laat het dakbeschot aanleggen in de vorm van isolatie. Niet alleen zal de stroomrekening van je huis hierdoor afnemen; je hebt ook recht op subsidies van de overheid zoals het lage BTW tarief voor isolatie werkzaamheden.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
Door offertes op te vragen bespaar je direct behoorlijk op de kosten van je dakbeschot. Met één klik uit op de onderstaande button krijg je vrijblijvend een aantal offertes van lokale dakdekkers in je mailbox. Het voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.