Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als het tijd is voor een nieuw dak, of je dak heeft schade opgelopen en moet worden vervangen, dan kan je er voor kiezen om gebruikte dakpannen te plaatsen. Dit is een goedkoper alternatief dan nieuwe dakpannen, maar als je de juiste deal op de kop tikt kan je een zeer mooi dak leggen met tweedehands pannen. Hier lees je over de kosten van de pannen, over de verschillende kenmerken van de dakpannen en hoe je eventueel nog geld kan besparen op de kosten.

*Tip:

→ Wat kost een dakdekker voor jouw klus? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakdekkers.

Voordelen van gebruikte dakpannen

De voordelen van gebruikte dakpannen zijn vooral financieel. Misschien kan je je de pan die je graag zou willen niet veroorloven, maar kan je dit tweedehands wel. Veel bedrijven die deze dakpannen verkopen zullen ze eerst schoonmaken zodat ze je in perfecte staat bereiken. Het probleem is echter dat ze hergebruikt worden en dat ze dus een kortere levensduur zullen hebben.

De kosten van gebruikte dakpannen

De kosten van deze dakpannen hangt af van het soort dakpan en van de staat van de dakpan. De volgende tabel geeft deze kosten weer inclusief BTW, maar exclusief montage.

Prijzen dakbedekking Prijs per vierkante meter
Betonpannen €2 – €20
Keramiek dakpannen €5 – €50
Impregneren €5

Er van uitgaande dat je het leggen van de dakpannen ook zelf gaat doen, kan je dus een boel geld besparen op het aanschaffen van tweedehands dakpannen. En vooral als je speciale dakpannen wilt zoals leien die normaal erg duur zijn, kan je een tweedehands versie wel veroorloven.

Betonpannen

Betonpannen worden in een bepaalde vorm gegoten waarna ze worden uitgehard. Dit is een proces dat niet veel energie nodig heeft en dus milieuvriendelijk is. Betonpannen zijn goedkoop en hebben een aantal specifieke voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden, helemaal als je gebruikte pannen kiest.

De voor- en nadelen van betonpannen

Betonpannen zijn erg zwaar en stevig en zullen dus niet makkelijk van je dak afwaaien. Je kan ze krijgen in allerlei soorten en kleuren. Het vervaardigen ervan is milieuvriendelijk, de aanschaf en het leggen van betonpannen is goedkoper, er ze kunnen snel en makkelijk worden geplaatst. Ook zetten ze niet uit of krimpen ze niet als het kouder of warmer wordt. Nadeel van betonpannen is dat de levensduur niet erg lang is, vooral als ze niet zijn behandeld. Hier moet je dus goed op letten als je de pannen koopt. Ook zijn ze gevoelig voor mos- en algengroei.

De voor- en nadelen van keramische pannen

Keramische pannen, vooral het type dat geglazuurd is, gaan erg lang mee en zijn dus erg geschikt om tweedehands aan te schaffen. Een nieuwe geglazuurde pan kan wel 100 jaar mee gaan en is volledig beschermd tegen alg- en mosgroei. Bovendien spoelt het vuil en het water simpelweg van het dak af als er een glazuurlaag op zit. De pannen zijn hard omdat ze gebakken zijn in een oven en daardoor zijn ze makkelijk handelbaar. Tegenwoordig kan je echter met betonnen dakpannen voor een lagere prijs bijna hetzelfde uiterlijk bereiken als met keramische dakpannen. De lange levensduur kan nergens worden geëvenaard.

Zelf je dak leggen of iemand inhuren?

Een goede doe-het-zelver kan het dak zelf leggen, al moet je wel rekening houden met een erg lange werktijd en extra kosten zoals steigers. Het is de vraag of dit het waard is vergeleken met een ervaren dakdekker die het binnen een dag af kan hebben. Voor een dakdekker betaal je een uurtarief van ongeveer €30 per uur. Om het zelf te doen, betaal je de kosten van de steiger, eventueel een pannenlift, veiligheidskleding en de materialen. Daarbij betaal je met de tijd die je er aan kwijt zal zijn.

Je tweedehands dak laten impregneren

Als je een dak gelegd hebt met gebruikte pannen, is het grootste probleem de levensduur. Hier lever je op in, omdat de pannen al ergens anders op een dak gelegen hebben. Daarom kan het een goed idee zijn om je dak te laten impregneren. Dit verlengt namelijk de levensduur van je dak. Dit wordt gedaan door een vloeistof op het dak te spuiten wat waterafstotend en glad is, waardoor begroeiing zich op je dak niet meer kan vormen en water en ander vuil simpelweg je dak af glijden. Het impregneren van je dak kost ongeveer €5 per vierkante meter.

Kosten besparen op je gebruikte dakpan

Deze optie is al een zeer goedkope manier om een nieuw dak te leggen. Door het zelf te doen verminder je de prijs nog meer. Zijn er echter nog andere manieren om de kosten te verlagen?

  • Ga je voor een speciaal uiterlijk? Overweeg nieuwe betonpannen: het kan zijn dat nieuwe betonpannen goedkoper uitpakken dan tweedehands pannen van een speciaal design. En betonpannen kunnen in elke vorm gegoten worden die je wilt, voor hetzelfde geld zit jouw design bij de collectie. Zo kan je hetzelfde uiterlijk bereiken, voor dezelfde prijs, maar gaat je dak een langer mee.
  • De goedkoopste optie: door betonpannen zonder coating tweedehands te kopen, heb je de goedkoopste optie te pakken. Als je deze vervolgens laat impregneren kan je ook van een langere levensduur genieten voor niet al te veel extra geld.
  • Kies een vakman uit de buurt: als je toch liever je dak niet zelf installeert, kan je het beste een dakdekker kiezen uit je buurt. Je bespaart dan op voorrijkosten, maar je haalt dan ook professionele kennis in huis van de regio inclusief de juiste connecties.
  • Doe het gedeeltelijk zelf: je kan ook een gedeelte zelf doen. Bespreek dit met de dakdekker, maar vaak kan je voorbereidend werk doen, of naderhand schoonmaken en opruimen.

 

Bespaar geld door offertes te vergelijken

Ben je er nog niet uit of je zelf gaat installeren of dat je dit laat doen? Je kan nog tot 40 procent op de totaalprijs besparen als je onze vrijblijvende vergelijkingstool gebruikt. Dan kan je offertes van dakdekkers op een gemakkelijke manier in je eigen vrije tijd vergelijken zonder dat je ergens toe verplicht bent. Vul je locatie en je specificaties in onze tool in, en wij zorgen dat je binnen een korte tijd een aantal offertes binnen hebt. Deze kan je vervolgens bekijken en beslissen of je je dak zelf gaat leggen of dat je dit door iemand laat doen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?