Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten golfplaten dakJe eigen woning, daar ben je trots op. En dat mag ook best, want veel woningeigenaren ontdekken een groot talent bij zichzelf; het zijn geboren doe-het-zelvers. Veel woningeigenaren bouwen op een bepaald moment een eigen berging naast hun huis. Het dak van je bouwwerk zal altijd een heikel punt zijn. Je wil er niet teveel aan uitgeven maar de kwaliteit moet wel goed zijn. In zo’n geval is het altijd goed om te kijken naar een aantal soorten dakbedekking die je kan toepassen bij zo’n zelfgebouwde berging. Je kan kiezen uit een aantal materialen die duurzaam zijn, maar toch ook eenvoudig in de verwerking. Eén van die materialen is golfplaat.

*Tip:

→ Vergelijk offertes en bespaar geld. Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakdekkers.

Wat is de prijs van golfplaat

Een dak van golfplaat aanleggen is een klus die ook jij prima kan doen, maar de vraag is welk golfplaat je koopt. Had je vroeger de keuze uit één soort golfplaat; tegenwoordig zijn er meerdere varianten golfplaat in de handel verkrijgbaar. Je zal eraan moeten denken wanneer je golfplaat gaat kopen dat niet alle types even geschikt zijn om te verwerken. Wanneer je online gaat winkelen voor golfplaat kom je er al snel achter dat er veel goedkope soorten golfplaat zijn die opvallend goedkoop zijn.

In elk geval zal je moeten kijken naar de reden van de lage prijs van het golfplaat wat je op het internet tegen komt. Het is namelijk in zo’n geval altijd buitenlands fabricaat, en in sommige landen nemen ze het niet zo nauw met de voorschriften voor wat er in golfplaat mag zitten. Jij koopt natuurlijk het liefste je golfplaat van bitumen, PVC of aluminium, maar de golfplaten die je op het internet kan kopen hebben vaak nog een extra component waar je liever niet mee te maken krijgt; asbest. Asbest wordt soms nog gebruikt in het buitenland omdat het een isolerende werking heeft, maar inmiddels is bekend geworden dat Asbest, en dan vooral de vezels die vrijkomen bij de verwerking ervan, kanker kunnen veroorzaken. Het is dus zaak om met dit goedkope golfplaat op te passen.

Natuurlijk wil jij graag weten hoeveel je kwijt zal zijn voor een golfplaten dak. We hebben dan ook de prijzen van een aantal soorten golfplaat opgezocht.  We keken voor jou naar de prijs van golfplaat wat van goede kwaliteit is op een cementgebonden basis of van staal en kwamen met de volgende prijzen.

Welk materiaal golfplaat Verkrijgbaar in meerdere kleuren ja/nee Prijs per vierkante meter
Cementgebonden materiaal ja Tussen 6 en 9 euro per vierkante meter
Stalen materiaal ja Tussen 10 en 15 euro per vierkante meter
Golfplaten panelen Ja Vanaf 25 euro
Polycarbonaat, gelaagd Nee Vanaf 20 euro

Naast het golfplaat zelf zal je nog andere zaken nodig hebben zoals nokmateriaal. Deze zaken koop je samen met de andere materialen bij de leverancier. Een aantal zaken zijn van invloed op de prijs van een golfplaten dak.

  • Als je handig bent. We zeiden het al; een beetje klusser maakt zelf een golfplaten dak. Zolang jij de juiste bevestigingsmaterialen en het goede gereedschap gebruikt kan dit prima.
  • Als je de klus graag uit handen geeft. Ben je niet zo handig met klussen dan huur je alsnog een klussenbedrijf in om een golfplaten dak aan te leggen. Ook wanneer je moeite hebt met de overkapping kan een klussenbedrijf je daarbij helpen.

Hoe is de prijs van een golfplaten dak opgebouwd

De prijs van een golfplaten dak is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt. Ze zetten deze graag voor je op een rijtje.

  • Keuze 1: Waar is je dak voor bestemd. Een dak wat boven een open berging komt te zitten hoeft niet per definitie lichtdoorlatend te zijn. Wanneer je echter een golfplaten dak wil gebruiken voor een overkapping naast je huis zal je uitkomen op een stevigere kwaliteit doorschijnend golfplaat van Polycarbonaat. Je wil immers wel dat er een lichtval mogelijk is door je overkapping heen. Bovendien moet het golfplaat dan steviger zijn vanwege de draagkracht.
  • Keuze 2: Stel je eisen aan het geluid wat golfplaat produceert. Wanneer je een afdak van golfplaat maakt zal je het altijd meemaken dat er geluid vrijkomt wanneer het regent. Stalen golfplaat zal altijd meer geluid produceren dan cementgebonden materiaal. Wil jij geen geluidsoverlast dan zal je dus moeten kiezen voor een materiaal wat zo min mogelijk geluid geeft.
  • Keuze 3: Wil je een dakgoot. Een dak van golfplaat is natuurlijk in de eerste plaats vooral praktisch. Wanneer je een dak bouwt van golfplaat zal je er dan ook niet gelijk aan denken dat je een dakgoot moet aanleggen. Zo’n dakgoot kan je eenvoudig aanleggen wanneer je toch al met je golfplaten dak bezig bent. Koop je panelen golfplaat, dan is het dak aan de kanten dicht zodat de zijnkanten gelijk mooi afgewerkt zijn. Op die manier oogt jouw bouwwerk des te professioneler.
  • Keuze 4: kies je voor isolatie. Dakisolatie is een isolatiemethode die bij veel woningbezitters heel populair is. Toch kiezen velen ervoor de dakisolatie uit te stellen en plaatsen zichzelf daarmee voor een probleem. Ze betalen namelijk jaarlijks veel teveel aan een energiebedrijf omdat er veel warmte die binnenshuis wordt gegenereerd door het dak verloren gaat. Wanneer je oude dak is verwijderd zou je dan ook kunnen kiezen voor een isolatielaag onder je golfplaten dak.

Praktische besparingstips

Een golfplaten dak hoeft niet duur te zijn, toch geven we je wat praktische besparingstips.

  • Informeer naar een bouwvergunning. Geen echte besparingstip maar goed om te weten; wanneer je een bouwwerk neerzet is het belangrijk dat het niet ingaat tegen de bouwvoorschriften die in jouw gemeente gelden. Informeer hiernaar. Anders zou het kunnen zijn dat je alles weer moet afbreken.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Heb je onverhoopt toch de hulp van een expert nodig, dan doe je er goed aan om offertes op te vragen. Met één druk op onderstaande button ontvang jij vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox waarmee jij je voordeel kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?