Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Helaas kan je er soms niet omheen. Eens in de zo veel tijd moet je dak worden vervangen omdat de levensduur er op zit of omdat het beschadigd is geraakt in een storm. Of misschien ben je wel met een renovatie bezig en wil je het dak weer in de oude staat herstellen. Hoe dan ook, een nieuw dak kan prijzig zijn. Hier kan je lezen over hoeveel je kwijt bent aan een nieuw dak, welke factoren invloed hebben op de prijs en hoe je deze prijs zo laag mogelijk kan houden.

*Tip:

→ Wat kost een nieuw dak voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakdekkers.

Het belang van een goed dak

Eigenlijk is het overbodig om het belang van een goed dak toe te lichten. Een dak beschermt je van de weersomstandigheden buiten en zorgt er voor dat je huis waterdicht is. Water in je huis kan tot grote schade leiden. Maar een goed dak voegt ook waarde toe aan je huis en zal potentiele kopers niet afschrikken voordat ze naar binnen gaan. En als je toch bezig bent met een nieuw dak, kan je er net zo goed isolatie onder leggen zodat je huis een stuk minder warmte verliest, je bespaart op de energiekosten, maar je ook nog meer waarde aan je huis toevoegt.

De kosten van een nieuw dak

Hoeveel het kost om een nieuw dak te leggen, hangt meestal af van het soort dak en het materiaal dat je wilt gebruiken. De volgende tabel geeft dit weer, inclusief de kosten als je dakconstructie ook vervangen moet worden en inclusief eventuele isolatie of impregneren. De kosten zijn met BTW en arbeidskosten inbegrepen.

Prijzen dakbedekking Prijs per vierkante meter Levensduur
Plat dak
EPDM €25 – €75 50 jaar
Bitumen €40 – €60 25 jaar
Hellend- en gebogen dak
Betonpannen €20 – €35 30 jaar
Keramiek dakpannen €40 – €75 100+ jaar
Natuurleien €45- €210 30 jaar
Overzetdak €60 – €70 30 jaar
Riet €75 – €100 35 jaar
Kosten nieuwe dakconstructie €500 – €750 100+ jaar
Extra kosten impregneren €5 per vierkante meter Nvt
Extra kosten isoleren €20 per vierkante meter Nvt

 

Dit zijn gemiddelde bedragen. Het kan zijn dat het ergens anders goedkoper of duurder uitpakt. Vaak zijn er verschillen per provincie, per aannemer en uiteraard wordt het duurder als er steigers nodig zijn. De grootste verschillen zitten hem in de dakbedekking die je kiest.

 

De dakbedekking van een plat dak

Omdat een plat dak plat is, heeft het niet de mogelijkheid om water natuurlijk af te voeren. Daarom is het erg belangrijk dat een plat dak compleet waterdicht is. Dit wordt bijna altijd met rubber gedaan wat met hitte aan elkaar gesmolten wordt waardoor een naadloze bedekking ontstaat. De rubbers waar je uit kan kiezen zijn EPDM en Bitumen.

EPDM

EPDM is een afkorting voor Ethyleen, Propyleen en Di Monomeer. Dit is een flexibel synthetisch rubber dat op het dak gelegd wordt en vervolgens wordt verhit. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie heeft deze vorm van dakbedekking uitgeroepen tot de meest ecologische keuze. Vergeleken met Bitumen is deze optie steeds populairder omdat het lang meegaat en niet veel verschilt in prijs.

Bitumen

Bitumen is ook een rubber maar is gemaakt van aardolie. Het wordt aangebracht terwijl het vloeibaar is en zorgt dus voor een compleet waterdichte laag op je dak. Veel platte daken hebben nu nog een Bitumen laag, maar nieuwe daken worden steeds vaker met EPDM bedekt.

Dakbedekking van een hellend dak

Bij een hellend dak is er iets meer keuze. In Nederland zijn dakpannen en leien erg populair en zie je ook nog veel huizen met een rieten dak.

Dakpannen

De keuze in dakpannen is tussen keramische dakpannen en betonnen dakpannen. Betonnen dakpannen worden in een vorm gegoten en keramische dakpannen zijn gemaakt van klei en worden eerst gebakken voordat ze gebruikt kunnen worden. Betonnen dakpannen zijn goedkoper, zijn snel en makkelijk te leggen en worden op een milieuvriendelijke manier vervaardigd. Vergeleken met keramische dakpannen gaan ze echter een stuk minder lang mee en zijn ze gevoelig voor verkleuring en mosvorming. Keramische dakpannen met een glazuurlaag zijn zeer duurzaam en vormen nauwelijks begroeiing.

Leien

Leien zijn duurder dan dakpannen en gemaakt van leisteen of kunststof. Als je een apart dak wilt hebben met een unieke ouderwetse uitstraling, zijn leien iets voor jou. Je betaalt dus wel meer en ze gaan niet zo lang mee, maar vooral op oudere gebouwen worden leien gebruikt om het oorspronkelijke uiterlijk te behouden.

Rieten dak

Een rieten dak geeft een rustiek en ‘lands’ uiterlijk, maar is zeker niet voor alle huizen geschikt. Vaak vind je rieten daken op duurdere alleenstaande huizen of monumentale gebouwen. Een rieten dak is prijzig en moet door een ervaren rietdekker worden gelegd. Ook heeft dit type dak veel onderhoud nodig en is het niet altijd de beste keuze wat betreft isolatie.

 

Overzetdak

Een overzetdak is een dak dat letterlijk over je oude dak gezet wordt door middel van een skelet van planken. Dit kan vaak binnen een dag gebeuren wat betekent dat je nauwelijks overlast hebt en ook niet te maken met een open dak voor langere tijd. Een overzetdak is ook niet erg duur, maar de levensduur is niet erg lang en je kan je oude dakpannen niet hergebruiken.

Kosten besparen op een nieuw dak

Het is moeilijk om kosten te dekken op de dakdekker. Je kan deze werken vaak niet zelf doen omdat het gewoon goed moet gebeuren. Ook de kwaliteit van de materialen moet goed zijn, anders zit je binnen de kortste keren met problemen. Er zijn wel andere manieren waarop je geld kan besparen op je nieuwe dak.

  • Samen met de buren: ga praten met de buren en vraag ze of ze ook denken om een nieuw dak aan te leggen. Is dit zo, dan kan je dit samen doen en krijg je van de dakdekker vaak korting.
  • Een dakdekker uit de buurt: het is altijd verstandig een lokale dakdekker te kiezen. Dan heb je iemand in huis die de regio kent op een professionele manier en die de juiste connecties heeft. Bovendien bespaar je op de voorrijkosten.
  • Dakbedekking: als je kiest voor een bedekking, dan is het verstandig om de prijs en de levensduur mee te rekenen. Als een duurdere bedekking langer mee gaat kan dus uiteindelijk goedkoper uitpakken.
  • Isolatie subsidie: plan je ook isolatie aan te leggen, verdiep je dan eens in de subsidies en hulpmiddelen die beschikbaar zijn, zowel op landelijk als regionaal niveau.

 

Nog meer geld besparen met onze vergelijkingstool

Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool kan je nog meer geld besparen. Wij kunnen namelijk vrijblijvend een aantal offertes voor je regelen van dakdekkers in jouw buurt. We hebben alleen je locatie en je wensen nodig en binnen een korte tijd zal je een aantal offertes kunnen verwachten. Vergelijk deze in je vrije tijd op de punten die voor jou belangrijk zijn, en vind de beste dakdekker voor jouw unieke situatie.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?