Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een van de dingen die kunnen gebeuren als je een koopwoning hebt is het feit dat jouw gezin uit jullie huis groeit. Op het moment dat je dan in een rijtjeswoning woont met een schuin dak heb je gelegenheid om je huis op een aantal manieren uit te bouwen en jullie leefruimte behoorlijk uit te breiden. Je zou in zo’n geval kunnen kiezen voor een dakkapel. Dit geeft de ruimte om een extra slaapkamer te bouwen op je zolder, of om een speelkamer voor de kinderen te maken. Zo’n dakkapel is een leuke oplossing maar voor veel mensen biedt het niet genoeg soelaas. Zeker wanneer de bovenkant van jullie woning vooral bestaat uit een soort vliering is het de moeite waard om een nokverhoging te overwegen.

*Tip:

→ Dakdekker nodig? Vergelijk dan eerst meerdere offertes. Zo kun je tot wel 30% besparen.  Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van dakdekkers.

Wat is de prijs van een nokverhoging

Een nokverhoging is een bouwactiviteit waar behoorlijk wat werk in gaat zitten. De gevel van je huis zal volledig op de schop moeten voordat dit kan worden gerealiseerd. Het metselwerk van je muren moet worden aangepast en zeker in het geval van een vliering zolder zal de vloer moeten worden verstevigd voordat de zolderruimte ook echt voor bewoning geschikt is.

Nadat jij dit hebt gelezen wil je waarschijnlijk graag weten hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn voor een nokverhoging. Dit valt niet in één zin aan te geven, maar we hebben een algemene casus aangehouden. Hierbij wordt gesproken van een éénzijdige nokverhoging of een tweezijdige nokverhoging. Het gaat erom dat je de voorkant van je huis kan voorzien van een nokverhoging, maar je kan ook de voor- en achterkant van je huis laten zien van een nokverhoging.

We gaan bij de indicatie van de prijs van een nokverhoging uit van een woning van zo’n 5 meter breed. Dit is ongeveer de gemiddelde maat van de breedte van een rijtjeswoning in ons land. Daarbij gaan we ervan uit in dit schema dat je zelf de afwerking aan de binnenkant van je huis zal doen na de nokverhoging.

Type nokverhoging Breedte nokverhoging Totale kosten nokverhoging
Eenzijdige nokverhoging 5 meter breed 7000 euro
Tweezijdige nokverhoging 5 meter breed 14000 euro

Een nokverhoging zal je – wanneer je kiest voor een eenzijdige nokverhoging – het beste aan de achterzijde van je woning laten doen. Dit is namelijk doorgaans de kant die van de straatzijde afwijst. De gemeente zal hier het minste moeite mee hebben.

Hoe is de prijs van een nokverhoging opgebouwd

De prijs van een nokverhoging is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een aannemer inhuurt om een nokverhoging te bouwen op je huis.

  • Keuze 1: Welk materiaal gebruik je voor de nokverhoging. Een nokverhoging kan bestaan uit kunststof, stenen en hout. Welke materialen er gebruikt worden bepaalt de kostprijs van de nokverhoging. Daarnaast is echter een bepalende factor het gewicht wat de nokverhoging mag hebben. Je wil de stabiliteit van jouw huis niet in gevaar brengen en daarom zit je vaak vast aan een gewicht wat de nokverhoging hooguit mag hebben.
  • Keuze 2: Hoeveel onderhoud wil jij aan je nokverhoging hebben. De bovengenoemde materialen hebben allemaal een ander onderhoud nodig. Aan een nokverhoging van steen zal je niet veel onderhoud hebben. Een nokverhoging van hout daarentegen levert je behoorlijk wat onderhoud op; je zal eens in de zoveel jaar onderhoud moeten plegen. Een nokverhoging van kunststof heeft wel wat onderhoud nodig maar niet al te veel. De uitstraling van een kunststof nokverhoging is echter weer minder warm dan die van een stenen of houten nokverhoging.
  • Keuze 3: Kies je gelijk voor isolatie. Wanneer jij in een woning woont die al wat ouder is heeft die waarschijnlijk niet heel veel isolerende maatregelen. In dat geval betaal je maandelijks een behoorlijk stuk aan je energiebedrijf omdat de kou door je dak, ramen en muren verdwijnt. Met een nokverhoging komt er een bres in je muren te zitten. Hierdoor heb je ruimte om isolatiemiddel in je gevel te laten aanbrengen. Daarnaast kan je eindelijk je dak laten isoleren. Een geïsoleerd dak is iets waar veel woningbezitters tegenop zien omdat het zoveel rommel geeft. Het isolatiemateriaal moet immers van binnenuit tegen je dak worden aan geplaatst waarbij er behoorlijk wat rommel vrij komt wanneer de rollen of platen isolatiemateriaal op maat worden gemaakt. Een isolatie aan de buitenkant is ook voor veel woningbezitters niet optimaal omdat de dakbedekking in dat geval moet worden verwijderd. Jij kan bij een nokverhoging gelijk kiezen voor dakisolatie. Je hele dakbedekking is immers losgehaald en verwijderd waardoor het isolatiemateriaal op de meest praktische en ruimte besparende wijze – van buitenaf – kan worden aangebracht.
  • Keuze 4: Kies nieuwe dakgoten. Een nokverhoging betekent dat de hele vorm van je dak zal veranderen. Het is dan ook een goed idee om daarop in te spelen door gelijk samen met je nokverhoging te kiezen voor nieuwe dakgoten. Je weet in dat geval heel zeker dat jouw woning als plaatje helemaal ‘af’ is. Een nieuwe dakgoot hoeft geen vermogen te kosten. Afhankelijk van het materiaal kan je met een paar honderd euro klaar zijn wanneer je kiest voor PVC dakgoten. Dakgoten van zink of koper zijn een duurdere keuze maar ze maken wel een echte blikvanger van je huis.

Praktische bespaartips

Een nokverhoging is een kostbare aangelegenheid. We geven je daarom een aantal praktische bespaartips.

  • Doe de afwerking zelf. Je kan er voor kiezen om de afwerking aan de binnenkant zelf te doen. Dit heeft als groot voordeel dat je een stuk op de factuur bespaart. Je zal echter nog wel zelf de materialen voor de afwerking moeten kopen.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

De snelste manier van bezuinigen op een nokverhoging is door het opvragen van offertes. Het is een klus die veel aannemers graag voor je willen doen en daar kan jij je voordeel mee doen. Met één druk op de onderstaande button vraag je offertes op. De kosten van het arbeidsloon – het hoogste aandeel van de factuur – zijn variabel. Je kan dan ook tot wel 40 procent besparen op de kosten van een nokverhoging.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?