Informatie, tips én prijzen dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een rieten dak is mooi, authentiek en chique, maar heeft wel elk jaar onderhoud nodig. Nu is dit sowieso aan te raden op elk soort dakbedekking, maar bij rieten daken is dit iets belangrijker en intensiever. Een rieten dak is duur en gaat niet lang mee vergeleken met andere soorten dakbedekking, maar als je het goed en regelmatig laat onderhouden kan je jaren optellen bij de levensduur van je dak. Hier kan je lezen over het onderhoud van een rieten dak, de soorten rieten daken die er zijn en de voor- en nadelen er van en hoe je geld kan besparen op het onderhoud van je dak.

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakdekkers.

De kosten van het onderhoud van een rieten dak

Onderhoud op een rieten dak kan flink in prijs verschillen. Ook kan je vaak verschillende contracten afsluiten met het bedrijf dat je dak gelegd heeft, met verschillende prijskaartjes er aan. De oppervlakte van het dak heeft invloed op de prijs, de kwaliteit van het riet, de hellingshoek en of er steigers nodig zijn. Een onderhoudsbeurt hoort één keer per jaar plaats te vinden, vooral als er natuurriet op het dak zit. De volgende tabel geeft de kosten van het onderhoud weer, zoals het kan plaatsvinden bij je dakbedekker.

Soort onderhoud Kosten
Jaarlijkse inspectie Hangt van de staat van het dak af
Vaste onderhoudsafspraak €1 – €2 per vierkante meter
Een dag per jaar €450 – €900 in totaal
Onafhankelijke onderhoudsbeurt €700 -€1400 in totaal

 

Wat moet er gedaan worden tijdens onderhoud?

Het grootste probleem met rieten daken zijn mossen en algen die zich vormen en dat er plekken ontstaan die moeten worden weggewerkt. De mossen en algen kunnen de luchttoevoer van het dak ernstig verminderen waardoor de ventilatie verslechterd en rot kan ontstaan. Er zijn twee manieren waarop deze verwijderd kunnen worden.

Een daarvan is door het dak te kammen. Hierbij wordt de laag met de mos- of algenvorming van het dak afgesneden en is het dak weer schoon. Dit moet door een ervaren rietdekker gedaan worden, als er een te groot stuk van het dak wordt afgesneden zou dit de levensduur verkorten.De andere methode is door het dak jaarlijks te besproeien met een algendoder. Dit verwijdert de huidige begroeiing en zorgt er voor dat nieuwe begroeiing zich niet meer kan vormen.

Jaarlijkse inspectie

Als je voor een contract kiest met een jaarlijkse inspectie, dan komt het rietdekkersbedrijf elk jaar langs om te kijken wat de schade is en zal deze repareren. De kosten hangen dus af van de staat van het dak. Het wordt schoongemaakt van begroeiing en bladeren en kan besproeid worden tegen algen. Je zal altijd eerst een prijsopgave krijgen voordat tot de werkzaamheden wordt overgegaan.

Vaste onderhoudsafspraak

Je kan ook met een rietdekkersbedrijf afspreken dat ze elk jaar standaard langskomen om onderhoud te plegen. Hier betaal je jaarlijks een vast bedrag voor en soms zal er meer nodig zijn dan andere keren. Elk jaar zullen ze doen wat nodig is om je dak weer in een perfecte staat te laten verkeren, voor een vast jaarlijks bedrag.

Een dag per jaar

Je kan ook vragen of het rietdekkersbedrijf één dag per jaar onderhoud komt doen. Dan worden de slechtste gedeeltes van het dak aangepakt totdat de tijd er op zit. De prijs hiervan hangt af van het aantal werknemers dat met de klus bezig is en voor hele grote daken is dit misschien niet voldoende.

Een losse afspraak

Als je liever geen contract aangaat, maar zelf je onderhoud in handen wilt houden, kan je ook zelf jaarlijks de afspraak maken. Het rietdekkersbedrijf zal dan komen kijken en de schade opnemen en je een prijs bieden. Soms kan dit zeker duurder uitvallen dan wanneer je het via een abonnement doet, maar zo heb je we de vrijheid de onderhoudsbeurten in te plannen wanneer jij het nodig vindt.

De soorten rieten daken

Als jij er aan denkt een rieten dak aan te leggen, en je bent akkoord met de hoge onderhoudseisen, dan kan je een keuze maken tussen twee soorten daken. Er zijn traditionele daken (met een open constructie) en schroefdaken (met een gesloten constructie).

De traditionele daken

Bij het aanleggen van een traditioneel dak wordt het riet direct op een latten constructie gelegd. Dit is de methode die al ruim 600 jaar wordt toegepast. De voordelen hieraan is dat de constructie licht is, dat je een goede ventilatie van het riet bewerkstelligd (dus krijg je minder snel begroeiing) en dat het riet te zien is van binnen in het huis. De nadelen zijn echter dat er geen goede isolatie plaatsvindt (RC = 0) en dat dit ook erg moeilijk aan te leggen is, dat er veel stof van het dak je zolder in zal vallen en dat het erg brandgevaarlijk is. Tegenwoordig wordt het ook afgeraden om nog een traditioneel dak aan te leggen tenzij het voldoende is behandeld met brandwerende middelen.

Een schroefdak

Deze methode gebruikt geen latten waar het riet op bevestigd wordt, maar het wordt op een dichte ondergrond geschroefd. Er zitten veel voorwaarden aan deze methode, namelijk dat het veel brandveiliger is en dat de isolatiewaarde veel hoger ligt (RC 2,5 of hoger). Hierdoor is het verzekeren van je huis goedkoper en voldoe je aan de laatste bouw regelgevingen. Deze methode is echter wel duurder en nieuwer, dus het is nog niet duidelijk of de prijs ook echt de voordelen waard is.

Geld besparen op het onderhoud van je rieten dakNeem een abonnement: de kosten van het abonnement hangen een beetje af van de grootte van je dak. Als je dak niet groot is, kan je misschien beter elk jaar een vaste afspraak maken en tussen de €1 en €2 betalen per vierkante meter. Als je dak niet veel last heeft van algen en vallende bladeren, dan is het beter om een jaarlijkse inspectie te doen. Als je dak nieuw is en nog weinig onderhoud nodig heeft, is een dag werk per jaar meer dan voldoende.

  • Doe het zelf: zorg zelf dat je je dak vrij houdt van bladeren en vogelpoep. Laat het ook regelmatig bewerken met een mosdodend middel. Je kan de levensduur van je dak verlengen door te zorgen dat er niet te veel bomen om het huis heen staan.
  • Kies een rietdekker uit de buurt: dan bespaar je op de voorrijkosten, maar heb je ook alle professionele kennis en connecties die je nodig kan hebben in huis.

 

Gebruik onze gratis vergelijkingstool en bespaar nog meer

Door onze vrijblijvende tool te gebruiken kan je tot 40 procent besparen op de totale kosten van je onderhoud. Wij kunnen een aantal offertes voor je regelen van onderhoudsbedrijven in jouw regio die je binnen een korte tijd in je inbox kan verwachten. Het enige wat we van je nodig hebben is je locatie en eventuele wensen wat betreft je onderhoud. Binnen de kortste keren kan je beginnen met het vergelijken van offertes en het inplannen van jouw klus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?